無知一問 殺左校又有perm位既小學老師之後會點?

210 回覆
5 Like 35 Dislike
一個月睇次堂查次簿
已經可以玩到你精神壓力勁大
咪撚9up啦弱智仔 用返大城市(北上廣深)人工都係好高 佢地仲有bouns+收紅包+補課錢 計埋生活成本同課擔喺大陸教書仲好搵過香港架

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%B8%AD%E5%9C%8B/371836/%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%95%99%E5%B8%AB%E6%88%90%E9%AB%98%E8%96%AA%E8%81%B7%E6%A5%AD-%E7%A8%8E%E5%89%8D%E5%B9%B4%E6%94%B6%E5%85%A5%E9%80%BE30%E8%90%AC%E4%BA%BA%E4%BB%94
信連登仔講野真係死得 人工仲高過香港咁濟都吹到低十倍

你依個答案好笑

正如私人公司 間公司執左
會唔會有其他公司自動收我?

正常人都知 係無可能

但係偏偏老師依種動物就活係象牙塔之下
佢地真係以為公帑俾錢佢哋出人工,佢哋就係公務員
佢哋應該享有公務員嘅福利
所以應該自動俾個位佢哋

真人真事,好撚好笑
大陸稅高好多 不過大城市稅後20k都係高人工嘅 佢地中位數都係得7-8k
有冇睇內文 點樣起碼少一兩倍啊 深圳市最少30萬人仔喎年收 香港35k 少一倍=17.5k 少兩倍=11.6k

香港教書都交緊10%以上稅啦 齋計生活成本都一定北上廣深高啲 係人都知大陸文化上做老師社會地位係好高 計比例人工一定高過香港 得連登成班社會垃圾扭曲事實
大陸消費低好多 做老師幾乎冇乜壓力 而且大陸崇尚讀書
自然老師地位都高d
但又咁講大陸d老師學歷同水平都高好多
見唔少深圳老師招聘都係請到大陸最top個d 清華北大/英國G5/IVY畢業 有d 甚至PhD畢業
香港個d我都唔好意思comment
香港勝在跳point跳到盡頭唔升都7萬幾
大陸個價基本上都係咁上下 除非升上去高層
剩係攞大陸最好果啲嚟講 我夠識大把中同/名校老師幾條A / Best5 30-33分去教書啦 你都幾撚偏頗 知你係醫護啦 睇下香港大部分護士啲水平再講啦 呢啲就真係唔好意思comment啦 好意思講人
識玩果啲係會識推job
識同你玩公平性
帶左一次就有資格唔洗連續帶
行政工作一樣
學校最多夾硬塞啲最惡頂既job你做
但又唔可以過多
因為你有權say no
然後交行貨無犯守則
最多咪俾人照下肺當唱歌
學校唔可以咁樣出warning
又係無佢符
咁你搵到未 被人攞事實屌柒咗淨係得個鳩噏
頂唔順既係可以迫走
呢招係最常見
但有啲人真係可以做到點鬧點落面都無所謂
趕極都趕唔走
最後反而係嘥左睇堂查簿果個人既時間
你拿大陸最好個d ad 我自然要講返個d 高薪請嘅係咩人
你偏頗d
點樣大陸最好果啲ad? 香港一線大城市唔通同湖南河北去比啊? 一係你就搵事實出嚟 唔好淨係識鳩up啦護士仔
我唔係護士 我都唔知你對護士點解咁大偏見
深圳個d 大城市有d老師係比得高人工 而請返黎嘅人的確都係好top個班人
事實上仲有d 普通d嘅學校 出手低d 咪自然請個d冇咁top

用下腦啦搵資料都唔識搵 大陸城鎮同農村偏鄉縣市的人工差幾遠你知唔知 成個深圳中位數都8-15k咪高囉 仲要個數都唔知有冇計埋啲獎金津貼 大陸/新加坡做老師不嬲底薪都唔高 計埋先高
上面咪講過算高人工
你jm9乜都反駁先舒服 你不如做反駁隊
上面cap啲唔cap啲 邊間學校啊
仲有人地按學歷去定薪 但個差距都係唔大 普通大學學士畢業生一樣人工好高

在深圳,中小學教師已成為高薪職業,例如鹽田區招募的大學畢業生,首年税前收入約人民幣29萬元(下同,約合32萬港元),碩士生年收入税前約32萬元,博士生年收入税前約33萬元。

原文網址: 深圳中小學教師成高薪職業 税前年收入逾30萬人仔 | 香港01 https://www.hk01.com/article/371836?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
2019個時好景
而家好多都cut緊人工
屌呢啲齋鳩噏實際數據都冇你都要cap 仲要一句等於內地收入翻了十倍 唔講以為大陸好細唔同省/城市人工差唔多 好撚尷尬 乜香港啲醫護咁嘅質素基本分析能力都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞