無知一問 殺左校又有perm位既小學老師之後會點?

210 回覆
5 Like 35 Dislike
想知如果未做夠十年,殺校仲有冇公積金
呢個真係好多人都有嘅誤解 小學啲野係好撚淺 但淺唔代表易教 因為你教緊嘅係班心智都未發育的小朋友 你要諗好多方淺將啲嘢拆細拆開 又要引起佢地興趣同思考 一個學歷好、5**的fg(未受過師訓)去教高中係反而易過教小學
咪on9 點會唔洗備 你要教得班小朋友明你以為齋噏就得咩 出exercise出功課都要啦
近年越嚟越多大陸名牌大學+master/phd畢業嘅芝麻人嚟香港教書 雖然香港多數都master
無教育文憑連入職都應該無可能。小學教育文憑就係教你點教學生,個理論係科科都應用到。
得連登fg一半多啲 咁都叫高 做狗乜degree都唔洗都3皮起薪啦
係有教小朋友的大理論 但每科都有相應的教學課程否則唔洗分major啦 語文科同數理科都唔同啦 近年小學又大推stem
大陸名校畢業有PhD 都唔夠香港老師人工高 難怪一堆人想做香港老師
大陸做乜做邊行都冇香港咁高人工架啦 否則點會30萬人申請磚才通 兩地老師人工算差得少架啦 大陸做老師都算吃香
無聽過專科專教?
下 有朋友做老師佢話佢學校語文科長期有空位
中學聽過,小學未,小學數學老師都要教常識。係咪要好出名既小學先有?
正常人都唔會選擇香港做教師啦
認真答你,其實只要perm左
學校係好難炒到一個perm既老師
除非你犯左教師操守入面既規條
例如風化刑事損學校聲譽等等
仲要講緊分輕重
輕既只會口頭警告
再犯先出warning信
但都仲未炒得
好多程序
教得差出唔到成積係唔包括在內
最緊要係學校俾duty你你交到貨俾學校
講緊質素可以好差都吹你唔脹
有貨就徥
所以好撚多教畜夠厚面皮
Hea教但又做足最低要求
學校都攪唔掂
最多學校用到既方法係俾啲好惡頂麻煩既job果啲老師做
或者做啲野另個同事難堪
例如狂睇佢堂評核佢
只可以咁樣勸退佢
但條由只要夠厚面皮都係無計
真係一日唔殺校
一日冇得炒
知唔知老師既備課係咩
你既備課係重溫翻個知識呢下已經好難同你討論
寫兩張標語
塞去佢櫃桶
之後報國安
搞掂
唔好話小朋友,有時教其他人physics chem maths講多兩句都唔明嘅話,我都開始會炆
咁所以我既推論有冇錯? 教間band1地區名校既津校 perm左係咪hea教都完全冇失業風險?
支那老師過嚟用咩教?普通話?

5*係今年先係
2023年前只係公佈主科mean score level 5 只限中英文科
而且成間Edu U Best 5都只係19-21分
19-21分唔算廢但
你會期望個老師Best 5得20分走去教你個仔女咩
咁你講「Dse level5都冇嘅人就讀個濕鳩degree直接有教席」嘛 咪覆返你Edu普遍收分20-21分 主科好難冇5囉

同埋術業有專攻 Edu出嚟教小學/band3有乜問題 唔通你發現你層樓係由成班八大engine 20分嘅 甚至ive, thei engine畢業嘅起出嚟又好擔心咩
咁樣有乜意思 現實根本冇乜可能做到 喺成間學校臭晒朵咩 讀書咁耐都未見過一個咁嘅老師 唔知點解網上就吹到好多
唔少學校推緊普教中啦 中史都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞