無知一問 殺左校又有perm位既小學老師之後會點?

210 回覆
5 Like 35 Dislike
如果小一派零班的話
咪會每年炒一級所有老師
直至六年後殺校為止
我記得法定係一班要有 1.6 個常額老師

不過比起英國玩 lumpsum
變到將 TA 當老師用
香港對教育其實已經好有保障
其實係架
教育科又易讀過醫療科咁多 人工同職業治療/放射個d三寶差唔多 point係高過allied health少少 ulife又豐富好多
不過而家咁嘅型勢 畢業可能同十年前一樣難入行
教育degree畢業都要做TA/AT 唔一定會續contract
十幾年前都係TA 當老師用
個時教育科畢業都好難入行做老師
個時有文憑教師contract都已經偷笑 當上岸
後來慢慢爭取到要全部都做到學位教師 which is 高幾個point
不過而家睇落 可能又會行返轉頭
咁如果一間學校本身收到120個學生 4班 但今年收得60個 得返2班 咁就會炒教果2班既老師?
咁教高年級既老師又會點?
小學同中學教師咁接近,
明明中學教既野深好多
每級照道理會升班所以主要睇小一收生
( 當然其他級都一樣九月教育司署會數人頭)
你講得無錯係會炒相應 1.6 x 2 = 3.2 個老師
而依樣野如果收生無改善係會每年累積上去

但炒邊個就每間學校有自己的 policy
有部分係睇 seniority有部分係睇學校需要
入行係易
好多都係揸住個degree冇教育文憑
我的意思係因為老師病假或者辭職請唔到人
揾唔到代課老師叫無牌無學歷 TA 頂上教書
果班 TA 通常係師奶有時間幫下手無資歷
比人雞左會唔會好難搵工
睇返個出生率 而家小一入學就係2018年出世 有5萬幾人
過多幾年就得返3萬幾個👶 對比而家跌左~15%咁換言之呢行幾年後係咪會雞~15%老師
呢個問題問得好好
希望各位今年玩jupas嘅年輕人
諗清諗楚先揀education
因為好大機會
到你地畢業嗰時
好多人會搵唔到教席
唉 從此得返醫療科可以比人上流
呢個問題問得好好
希望各位今年玩jupas嘅年輕人
諗清諗楚先揀education
因為好大機會
到你地畢業嗰時
好多人會搵唔到教席
唉 從此得返醫療科可以入到就包生仔地比人上流

帶個頭龜 廢事比人咬我
同院屬要優先接咗先
題外話 老師呢個職業其實穩唔穩定?撇除外在因素 內在因素又會唔會令到老師失業? 例如教緊一間地區名校 岩岩入去做果了好有幹勁 perm左 但之後失去熱誠hea得就hea 咁呢個情況下會唔會被雞?背後原因又係啲咩?煩請各位萬世師表不吝腸教!
易入行但唔代表前景好
教小學雞簡單嘢我覺得仲辛苦過教高中 (做過補習)
起薪一樣咋, max差萬幾銀
小學APSM要升職到PSM max先等同中學GM max
EDU個班BEd
明明以前呢班人根本冇可能教到中學
小學教乜都可以完全唔洗備課 但中學都要望一望聽日教果個topic講啲咩 (文科除外)
由其是數理科 做啲長題目爽到一半kick住左做錯條數就好撚柒
唔係淨係幾個 point 嘅分別,仲有公積金,退休好禾味㗎
以前香港咪一樣有d 0.5 TA+0.5 CM
不過你話代課就搵TA教又真係少
女子易入

女孑易失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞