無知一問 殺左校又有perm位既小學老師之後會點?

210 回覆
5 Like 35 Dislike
唔係點會個校長咁大權
繼續喺殺咗校既地點繼續工作,坐喺度
問題係以前香港 0.5 TA+0.5 CM
係通常已有 degree
甚至係有教育文憑的人因為揾唔到教席先做

我講緊英國的 TA係可以係完全無大學學歷
無受過教育訓練資格就咁頂硬上做一排
咁樣教育質素又點可能好
有得十幾年經驗,點都搵到位做返既
岩岩畢業果啲就慘啲
其實都唔係真心唔駛備課
依家做翻小學代課無啦啦要教法國幾百年歷史
都真心要睇一睇書同 ppt 先可以教
宗教就要教哂咁多個宗教的故事都幾難
(唔再係香港...不過以前國際學校都係咁教)

不過教小學好多時唔係知識的問題
而係點樣係學生有限的 attention span
用最易明的方法令佢地明白同做到課堂目標
同時要令佢地有成功感覺得自己學到野
所以好多學校遲來先走的 policy 係幾有問題的
如果相同辦學團體有位通常都可以安排轉過去,否則就自己再揾學校。
我入得呢行 呢行就要為我既人生負責任!
到時都大規模殺校 點會仲有位
你講緊大機構嗰啲學校?
真係有呢支歌仔唱咩
仲有要對科呢
你教個科間間都有得碌柒㗎喇
噏就係 現實教育局撚會理咩
音樂椅... 你殺得既都係地底泥學校
做緊好學校果班點死都未到佢地死...
殺校潮都未真正開始 有滯後架嘛 收唔夠小一/中一要等殺校都要4-5年後
好大
識好多30尾40頭嘅
本身喺band2C以下教緊
呢兩年都陸續嘗試搵band1教席
頂多一年得一年
而家香港冇乜邊一行失業風險大過教育架啦 21世紀夕陽行業嚟

原因好簡單 全世界生育率都不斷下跌 而呢個趨勢根本冇可能逆轉 慢慢可生育人口少咗 又更加少bb 最終只會一年比一年少學生
咁教band 2b or above既係咪其實冇呢個危機 因為點殺都殺唔到佢地
香港D TA某程度仲衰過英國搵最低工資嘅人喎
而家先知?有超額教師就會比人炒係遲早嘅事 轉新學制果陣發生過啦 唔通全校得返一班仲養幾十位老師咩
想討論穩唔穩定但又撇除外在因素
最撚大嘅因素咪係外在環境 學生人數囉
香港出生率越嚟越低 學童越嚟越少
連名校都可以執笠啦 仲想學人hea日子
無知一問
cm係咩
其實你係咪bot
loop嚟loop去都係嗰三篤屁
perm可以點轉contract
咁係你唔喺香港問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞