王家衛同邊個冇拍過最可惜?

213 回覆
20 Like 72 Dislike
阿飛當年大製作嚟,未播大家已經好期待,就算最後劣評如潮唔收得但保底係話題作一定有曝光上位機會,不過佢好彩佢冇拍,佢根本唔啱
on9標題黨
如果林雪演有咩角色可以發揮?
雪糕車司機、快餐店老闆、豬肉檔老闆
想睇家衛拍動物
國貨城同劉華差唔多style
wkw點會搵佢拍
鍾意搵靚仔同明星囉
反而我唔係好明點解咁鍾意搵王菲
明明對一般人黎講唔算靚女
又唔係特別好演技

雖然我好鍾意王菲個樣
關淑怡拍晒無出街仲可惜
反條毛
朝偉正式接一代宗師之後,就搵咗周星馳食飯,
周星馳即時教佢詠春
其實對周星馳來講係一個遺憾,
因為早係90年代
周星馳已經想拍葉問,
就講葉問同李小龍師徒情,
當年已經係搵想甄子丹一齊拍,印象中有公佈過,
足足早過宇宙丹果套20年
岩哂王導
比王菲更夾

可惜連底片都無埋
長髮王靖雯
王菲外型其實靚女嚟仲要外型啱拍戲多過歌手,袁潔瑩周慧敏佢哋拍埋佢度都被佢贏成截但佢硬照係跌晒watt,影片動態佢先靚,佢大笑都靚,同周慧敏相反

佢本身外型氣質把聲係好清純靈動又孤獨倔強容易受傷咁,俾到人戀愛嘅感覺好引起人保護欲,成個package完全係典型純愛片女主角最唔fit佢令佢優勢盡毀魅力大減就係扮硬朗獨立女強人同誇張city girl造型,但偏偏條友由一出道就好鍾意扮女強人city girl炒咗咁多次車扮到carry 到為止依啲片可以睇到點解王家衛咁鍾意佢同唔俾佢扮硬朗獨立
https://youtu.be/0B82x841SVE?si=dQrCI5LRWQE0Rnh5
https://youtu.be/ucDlxb1xGmM?si=3KwcfLYZ3KbMObCw
https://youtu.be/LibfpmyZl4c?si=wNfgCOagu0dBrCwo
你意思係咪劉鎮偉?
重慶part2同典型王家衞風格其實唔同,變咗清新純愛片,fit晒未結婚前嘅王菲盡用佢嘅外型氣質

關淑怡同王菲其實好唔同,關淑怡係獨立型格迷幻,好啱王家衛,王菲係啱高達多啲典型高達女朗風格不過重慶如果唔係似高達嘅話都可能唔會喺外國引起咁大迴響
好努力冇乜天份當初搵劉華係因為氹投資者佢會拍江湖片投資者有劉華所以先泵水俾佢,唔拍江湖片唔洗再用佢,阿飛吹到佢做主角出到嚟完全唔係嗰回事
四大天王得張學友一個做到戲,可惜人地係歌神
可惜佢後生做戲嚟講真係配角相睇佢擔正嘅太子傳說麻麻麻哋,老咗有男人味型咗先開始有主角相
佢地都因為天地孤影任我行
叫做有一個間接合作
黃子華

蒙嘉慧是另外一個我覺得幾適合王家衛鏡頭的女人。可惜冷艷有餘,演技不足。
佢懶音太重一講嘢就完全唔掂
吳卓羲
OK既,旺角卡門都唔洗張曼玉講野。

其實大癲,張曼玉由生硬唔識做戲到影后級中間只隔一個王家衛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞