茶餐廳門口列「七誡」內地人都識屌 奴隸港豬淨係識得逆來順受?

254 回覆
16 Like 114 Dislike
成件事就好似一間川菜館,一個唔食辣嘅客走入去屌人啲嘢辣
支那人好野蠻,成日話你都冇寫我點知,而家寫明你吹得我脹咩!
姐係你倒瀉咗啲奶茶落地下整撚污糟又係店家自己食?
而家寫到明話擺明唔歡迎你拎野入嚟你咪唔好拎
食完飲完先入去好難?

如果其他香港人真係接受唔到呢啲舖頭好快執㗎啦
洗撚理你
人哋唔會叫你賠錢先囉
有咩問題
要搭枱嘅話我會嗌外賣算數
你都係叫媽媽整飯盒畀你帶算啦
原始人批評文明社會
因為大陸係可以帶外來食物囉
不過佢地唔識咩叫做入鄉隨俗
個地球要圍住佢地轉先岩
所以入麥當勞咬住魚蛋,都係違規
你應該要入場前食埋
吞哂先可以入去
其實喺大陸食帶外來食物真係無問題
爽到癲
過主啦
人地唔做你生意 點解要方便你?
我去你屋企門口借廁所 你係唔係要方便我比我入
Thou shalt not eat.
唔一定要用,同一定唔用係兩回事 唔好為駁而駁啦

其實大把餐廳都有列明唔可以食外來野
只係樓主為拗而拗講咩一粒魚蛋
依啲例子相信香港9成餐廳,只要你有叫野食,都唔會有問題(你上面講刀削麵可能係例外)
知唔知咩叫你好我好?
估唔到2024年要倒退到討論咩叫共識
有權而不用真係咁難理解?
其實好多國家都得
見你帶左生果仲會問你洗唔洗幫你切埋 仲幫你切到靚一靚擺盤咁
帶嘢飲兩邊都有道理 大陸官媒都咁講 不過我作為消費者緊係話俾人帶外來飲品德政啦
https://big5.cctv.com/gate/big5/www.cctv.com/news/financial/20020428/112.html
你話高級餐廳都算尊重返場合 啲餐廳仔又唔係好服務 嘢飲選擇少 凍飲俾大半杯冰你 啲濕鳩侍應斟杯鐵鏽味水喉水都唔情唔願 我就打死都唔會叫杯水吧鳩沖茶啡
如果佢每個都過最低消費甚至個餐本身包埋基本飲品嘅 大方少少放佢飲自己嘢我覺得ok 橫掂佢係咪都唔飲你杯嘢 咁個客又唔使食完先有得出去買嘢飲
天龍人不爽了
政府要做野
佢咪就係寫晒d共識出黎比你呢類外國人睇,
香港人跟本就唔駛寫都知
學的士佬話齋,食客嘅質素差
唔撚識咩叫約定俗成,係要畫公仔畫出腸啫
係啦
香港租戶貴租咪逼啲餐廳咁樣做
希望壓榨賺夠交租
仲撚話美食天堂
個個入餐廳幫襯好似受靶咁
又劣食又伏店
咁我咪問你囉
唔一定要用,咁寫出嚟做乜?

刀削麵直頭係你講嘅例子啦
有權不用
可用可不用
彈出彈入,睇老細心情
冇得用支付寶
咁要幫襯了
美食天堂呢句說話係三十年前用架喎
今日仲岩既咩
如果榴槤係咪都會切?
喺大陸可以call美團送入餐廳
呢間嘢直接blacklist
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞