茶餐廳門口列「七誡」內地人都識屌 奴隸港豬淨係識得逆來順受?

254 回覆
16 Like 114 Dislike
以前個年代呢「七誡」係社會共識嚟
面斥不雅

但係而家太多另一個文化同水平嘅人湧入嚟
變咗要列明岀嚟

呢七誡全部都好合理
點解唔俾帶外來食物都會俾班支那狗屌?
呢一條有乜問題
共識唔代表列出嚟就係啱
係道德問題同法律問題
呢啲嘢一刀切就係會有問題

例如我街邊篤咗串魚蛋,行入鋪頭仲有一粒,坐低先食完
你就指住個七誡收我$100

又例如我帶個5歲小朋友入cafe等朋友
你又走過嚟指住個七誡叫我幫小朋友叫杯咖啡,冇其他嘢飲、叫野食代替都唔得

喂,大佬,你依家做生意,就算你一點人情味都唔講,都冇可能印條適用性咁低嘅規矩出嚟啦,最後爭議其實唔會少咗,又令觀感唔好

講真,如果我係冇文化冇共識溝通唔到嘅,我理撚得你門口印咗70誡咩
唔鐘意咪唔食, 有乜好屌

屌完咪又係改變唔到支那香港
面斥不雅
帶個lunch入餐廳食梗係唔得,咁如果街邊買個雞蛋仔咬咗一半,老婆又揸住半杯天仁,呢個時候仔女喊肚餓所以搵間餐廳食飯,咁我係咪要賠足錢先有得入去食飯?
咁你咪斥,冇必要大字報印出嚟覺得自己啱曬咁
重點就係呢啲野冇得一刀切
打晒開口牌, 明人不做暗事, 有咩問題。。。
需知道有個物種出晒名蠻不講理。。。
你咁講法,即係餐廳問題
你唔識得買外賣
關咩事 我哋就係用八達通
既然你個女食遲陣會死咁危急
作為人老豆好應該拿拿聲掉撚咗個雞蛋仔再叫你件閪婆拿拿聲飲撚杯嘢佢
下下諗住人地就你之餘自己麻煩出份力

記得叫餐廳快馬一陣上菜遲少少就白頭人送黑頭人
你一係收埋佢 一係食晒佢
拎入去食梗係唔得啦
唔好外賣啦
直頭去街市買餸返屋企自己企煮啦笨
因為大陸可以咁做
仔女嗌肚餓先識去食餐廳正餐,自己掛住掃街係咩老豆老母嚟
對撚住你D支那人唔寫清楚你就得寸進尺架喇
要人寫撚埋俾你睇 係時候學下咩叫慚愧喇賤種
下下都係人地閪
樓主都痴撚線既
乜撚野都要圍住佢個仔黎轉
你堆例子都係為拗而拗
列條例出黎唔代表一定要用
根本好多餐廳本Menu其實都有上面堆例,佢只係放大左清晰啲咁解
點解一定要有人有問題非黑即白?
一家四口都會叫野食,有位都唔可以入去坐,就因為我揸住半個雞蛋仔?
一枱食物要外賣翻屋企食定企喺度食?
你叫我乖乖地企喺門口食完再行入去仲正常啲啦師兄
佢唔寫出嚟又會有人拗冇寫唔知
好似上似間泰國嘢咁,個客拗切餅費冇寫明咁樣
搭枱就最戇鳩
要搭枱一定唔食
痴撚線樓主
你知唔知咩叫面斥不雅係叫你自己要識做呀,唔係真係想斥你呀,你上面落嚟架?
事實都無人一刀切,有啲野大家識就,只係有班物種唔寫出嚟就當你容許,咁唯有寫曬出黎再睇情況決定點做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞