茶餐廳門口列「七誡」內地人都識屌 奴隸港豬淨係識得逆來順受?

254 回覆
16 Like 114 Dislike
大陸=閪客天堂
你幾合理,門口揀幾大塊告示,係咁重覆播段錄音話俾班閪客知咩唔做得都無用
一個電話錄片再cut頭cut尾,再改埋聲,放上抖陰再做佢地最鐘意既俾錢請「水軍」買「熱搜」

你間鋪就會俾班唔知頭唔知路既人圍攻,玩電話,,外賣app 低成本訂d拜山用既野揀係你間鋪門口,逼你 跪低道歉
真呀 如果有間餐廳係門口寫d常識野 嗌我唔可以係餐廳入面殺人 我一定會屌撚爆佢 唔撚做奴隸
[url]「五毛出沒注意」著名引戰分化狗會員reganlam 係一件用殘體字+蝗語嘅大陸仔嚟
https://lih.kg/3063463
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

就係有你呢啲用殘體字又用蝗語嘅死大陸仔,香港咪變支那香港囉!死支那仔 reganlam
「日本都可以」嘅意思係店員無開聲屌柒佢就代表可以?
點解唔俾同個女一齊食埋個雞蛋仔
有無諗過你個女其實只係想食你個雞蛋仔
呢個係自己推翻自己啲規矩
costumer
"適用性咁低嘅規矩"
你覺得適用性咁低姐 大部份香港人唔覺喎

佢列呢7條 姑勿論係咪香港人本身約定俗成, 以家白紙黑字寫明要求你遵守真係無唔岩喎 你可以唔揀呢間去食啦 依家拎把刀逼你入去食?

仲你D例子老作到咁 你搵到間鋪真係因為你食1粒魚蛋, 或有cafe真係要小朋友點餐既新聞出黎再講啦 我由細到大都成日帶埋汽水飲茶記酒樓飲, 冇俾人趕過; 生左仔入有低銷限制場所 個仔食同飲既直頭全部都唔係店家野一樣冇俾人趕過, 點解?

根本大部份香港人都明分別係邊 我入去食野就算有其他外來野, 9成食既都係店家野, 佢根本唔會趕客, 更加唔講好多店家本身對小朋友就好寬鬆, 知道小朋友偏食要父母就返佢飲食去揀餐, 只要大人點店家野就OK

但D大陸人就完全唔撚係, 3-4間鋪頭買哂外賣全餐 入到我間鋪6個人剩點一個茶餐 食完仲要我D人幫你執手尾, 佛都有火啦, 人工鋪租你俾定搵返果幾家店一齊share? 再講你地想同時食幾家野唔識去公園/球場甚至商場food court到食 係要搞9人先安樂?
咁唔情願咪唔好去食
又冇人迫你去食嘅
外來食品 搭枱 都叫合理
我就真係未試過旅行 有呢種「合理」共識
覺得合理既 奴性好撚重
即係你去旅行會買kfc入老麥食嘅?
茶餐廳繁忙時間搭枱幾十年嚟都係咁架啦

你大陸落嚟唔知咩係茶餐廳呀?
唔想搭枱咪唔好食茶餐廳囉
正如你去食居酒屋一定要食個前菜一樣
去茶餐廳就一定要搭枱

你未去過日本旅行食居酒屋呀?
你唔屌鳩佢唔合理嘅?
直情強逼消費喎,日本人奴性好撚重
你去大陸過江龍嗰啲

我就睇佢玩得幾耐, 一學香港嗰套即刻上屌紅書唱衰佢
佢地應該係9up 緊
即刻有人反駁佢啦, 不過當睇唔到繼續屌香港小家
搭枱呢個就香港文化問題

外來食品除左中國之外有咩地方可以比你咁玩
唔好講居酒屋

普通餐廳都預設係每人一份餐啦
淨係恰人茶餐廳又唔見你去酒吧帶汽水去飲、去酒樓帶個二餸飯入去?驚俾人打?
乜都唔收=唔收$=申請執
腥趕人?住多廿年唔知學唔學識
唔好咁勞氣,你接受每個社會都有啲非主流人士,佢地啲價值觀同嗰個社會嘅主流價值觀係並不相同。
所以就算日本都越嚟越多禁止小童進入嘅餐廳,費撚事畀啲戇鳩家長以為帶住個細路就大撚曬
賤種奴隸港畜不嬲乜都企係奸商度講野架啦
大陸人身為客人都識企客人度講 港畜身為客人會企奸商度講 世上有那魔弱智生物少有
人地好似直情有法例規定唔俾禁外食,係得香港消費者權益=0,法例係應該向消費者傾斜唔係向商家。
比你拎外來食物唔止影響餐廳
仲會影響其他食客
你明明係餐廳食緊西餐
隔離條友無端端拎碗臭到仆街既螺螄粉出嚟食
食左件扒都嘔返出嚟啦
你所講既消費者權益根本就只係你自己點都要著數晒咩都得
其他人咩感受就who fucking care
內你老母地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞