(多圖)深水埗被歧視

368 回覆
626 Like 12 Dislike
「深水埗就係懲罰一啲唔發財既人」
本土只係會用陰謀論妖魔化地產商
事實的確係香港無硬性標準可以跟
唔似外國有郵政區號
有條死線界開邊區打邊區
日常生活好多人都有用呢個漏洞
平常人住深水埗都未必會話自己住深水埗
南昌疫苗接種中心
太古城叫鰂魚涌都仲接受到,但去到筲箕灣道仲叫鰂魚涌就肯肯定係痴左線,尤其係塊地本身叫做筲箕灣海傍地段
青山道同大埔道喺青山同大埔咩
英皇道正正係以前筲箕灣道分出嚟。甚至銅鑼灣道都係,電氣道就係山邊起之前嘅舊路。
事實上真係好污煙漳氣
行幾步地下就有支疫苗同灘不明液體
首先郵政編號同郵政地址冇必然關係,你而家都可以查郵政局建議你寫咩。而且你可以查下美國,同一個ZIP可以接受寫唔同城市,仲有啲唔接受嘅城市一樣會用。
外國其中一個原因係非城邦,全國唔同城市一定多同名嘅街。香港寫街名都已經叫得,除咗好少幾條同名,以至興起多棟大型發展後而家寫屋苑已經。
深水埗啲樓一係就叫長沙灣 一係叫南昌 一係叫太子 再唔係就大角嘴
南昌站同南昌街其實都唔近
你要人呃到你
首先要自己呃到自己
事實就係地產商不約而同咁避開用深水埗,咁撚樣都叫陰謀論妖魔化?
正常人都會行對面街
冇咩特別都唔會入通洲街公園
有人喺西九龍跌死
你當深水埗係九龍城寨
樓上係雞竇 樓梯口轉角位反映出粉紅嘅霓虹燈
窮人被篩走 大城市靠雙手討生活每日玩困獸鬥
的確,不過太古城嗰期應該叫邊度先?劃區用街區就都係要同一個地方,當然可以出現屋苑橫跨兩個地方,或者爭論應該用地址街名決定。(郵政編號事實上都唔係個2D範圍,而係條線狀走廊,源由郵差嘅路線;又不過當然而家有啲國家嘅編號係郵政信箱、幾棟樓噉嘅屋苑、或者星加坡式分到每棟大廈)
基本上講地名實會出現嘅謬誤:
1. 形狀點、線、面嘅邊種
2. 社區 vs 劃區 vs 地形
3. 中心定義 vs 有邊界
4. 可以有大細分唔同層、甚至重疊
5. 可以唔同用途
6. 不準確理解唔同設施命名原則
其實美孚新邨 長沙灣 荔枝角 深水埗都係深水埗區
但呢四個地方市容最差係深水埗
垃圾多又臭,市民質素又低
啲樓又舊又殘,政府仲要攞黎當特色
係西九開始行打後既樓先叫做好啲
個到都開始近長沙灣
成日行過都想拆哂啲舊樓,但奈何成個舊區重建都唔係一日既事
50年後我諗深水埗都係咁溶溶爛爛既款
你到底有冇去過深水埗

個體育館廁所長期上鎖
通洲街公園即係以前既九龍城寨
證明咗完全誤導,冇人做嘢㗎
我唔覺
南昌站來自來南昌邨即係公屋
深水埗有悠久歷史以前有碼頭直去中環仲有得去澳門
照咁講,四小龍都幾危險,啲南亞道友行一陣就到
次次聽到南昌我都要 load 一陣係咪講緊中國江西省嗰個南昌
石硤尾個朵真係劣啲喎 主要係基層同埋傷殘人士 鄰近深水埗又會有好多白卡佬道友過嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞