(多圖)深水埗被歧視

368 回覆
626 Like 12 Dislike
南昌又好好咩?啲樓貴咁多,可能平時都係行返落深水埗買平野
公平講今次本研有講,呢度冇文又冇 link 。但我都唔太鍾意,不過主旨當可以接受。

https://www.facebook.com/share/p/2fFKcTtKByq9Bhdo/

▍為甚麼深水埗盤總被界定為長沙灣區?

位於深水埗的樓盤偽裝位於長沙灣的動機很明顯,就是避開樓盤位於基層聚居地深水埗的事實,以支持其樓價。

發展商和地產代理之所以能夠這麼做,可能與整個深水埗位於《長沙灣分區規劃大綱圖》有關:有樓盤售樓說明書表明,樓盤位置位於《長沙灣分區規劃大綱圖》【註1】內,故此位於長沙灣區域。翻閱大綱圖,整個「長沙灣分區」囊括長沙灣、深水埗、荔枝角一帶,北面以尖山和琵琶山為界,東抵大埔道和巴域街,南至界限街和通州街公園,西南面達西九龍走廊和荔枝角道,西臨蝴蝶谷道,面積之大幾乎涵蓋整個深水埗區議會分區。

或者是這個城市規劃政策的原因,明明位於深水埗的樓盤也能被指位於長沙灣,但採用這個定義,明顯與市民日常生活的地理認知有異,這亦是售樓法例如《一手住宅物業銷售條例》未能處理的問題。
你搵個妙齡少女11點後單獨走一轉再傾
上蓋ok嘅
基本上唔洗落地
買餸去南昌薈
食野就vwalk,一個站奧海
過海,入大西北又算快

控車嘅就更加唔洗講
坐擁城市大學
最後咪又係行返深水埗
九龍學園都市

(城大/浸大/國際學校/名校網)
住海達富昌都ok 起碼啲野齊先
發覺呢幾年南昌嗰邊起咗好多新樓 有公屋又有居屋
更加on9 白卡集中地。

利申: 深水埗人睇唔起屯門狗
太子邊係地名
叫都叫旺角北啦
南昌站個個公園勁撚7多道友,試過係個度派飯,d道友全部喪屍咁樣
買深水埗正

日頭就大媽街市佬廢老 夜晚就南亞手足
黎緊重有橋連住晒
班公屋撚落南昌站唔洗濕身
我淨係覺得深水埗好好住,食野方便、 又有大排檔、交通又方便、 晚上出夜行帶隻撈都冇人埋身, 反而大西北日撚日有癲佬斬人, 講好邊夠市區好, 話深水埗低收入d人都白痴大把唔報稅打緊現金糧工一年去十次八次旅行你都唔夠佢地醒。
其實深水埗好撚安全
又方便
係市容差啲
屯門係白卡住有青山及小欖, 適合你住
香港邊度有人搶勞?
你估英國?
我諗未有都就快有架喇
講到深水埗咁恐怖成班都on9. 講恐怖點都唔及大西北日斬夜斬,斬到廿一世紀。
冇錯, 連班大西北賤種都去深水埗買餸
應該個個都行南昌站
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞