月入>5萬嘅人係比幾錢家用

221 回覆
20 Like 614 Dislike
在世間飄泊⛵️⛵️孤身彷似浮雲☁️☁️☁️心底裡每思親添百感😹😿😿
父母恩千丈😚☺️☺️一生把我護蔭😟😟😟有若明燈驅黑暗🥺🥺🥺

念往昔恩義😁😁好比天際慈雲🤣🤣開解我赤子之心🤪🤪
為我脫厄運😭😭😭枕邊解我病困🤩🤩🤩更望神恩多指引😜😜😜

父母恩🙂‍↕️🙂‍↕️勝萬金💛💛💛春暉寸草心😭😭😭推衾送暖🫰🫰🫰舐犢情深🙏🙏🙏
盡孝守本份🫵🏿🫵🏿🫵🏿此生遵照父訓👦🏻👦🏻👦🏻掛念慈親悲不禁👴🏻👴🏻👴🏻
扣咗mpf?
你講得啱, 明知道個仔讀到醫先對佢咁好.

我雖然都比父母唔少, 但係佢哋肯定唔會預測到我可以月入六位數, 當初創業重要兩三年冇俾家用黐飲黐食都唔出聲 。呢啲就真係父母要努力回報佢哋 。
人工10%左右
唔係自己
有fd一個月搵50-60k 住屋企
俾18k 家用
叫做夾下錢供細佬妹
簡單直接
咪係, 乜依家原來戇鳩都入到醫科
容易啦,而家實習無咁高人工,而且係contract 又出少D,同人唔同命,同工唔同人工,個實習位本身唔夠,公司又同學校傾好,一個位的錢用黎請2個實習生,唔接受連實習都無得做,就會唔夠經驗做唔到正式醫生...自己吹啦,老豆老母根本無方法fact check
之後升職加人工全部唔講
你老豆老母應該真係好撚蠢
生出黎果個都一樣
咁既大話都講得出會覺得有人信
$2000
所以連登仔無出頭唔係無原因,連講大話的重點係乜都唔知
俾錢囉,俾得心甘命抵就得喇
師兄要睇下眼科
好撚好,中學之後除咗學費,所有洗費自己返Parttime搵
有時真心覺得人工幾多都唔好咁誠實講出嚟,但呢個都好睇個屋企對家用個觀念係點。

以小弟為例,由細到大無零用,中五畢業就出嚟做野,第一份工得5k 仲要扣mpf,果陣我老豆已經要求我畀人工40% 做家用,呢個情況都keep 咗接近十年,果陣要半工讀最辛苦,辛辛苦儲儲埋就拎哂去交學費,有時見到鍾意既野貴少少想買我老豆就屌鳩我唔儲錢,又唔諗下我已經搵得唔多仲要食水深,到我開始有拖拍果陣發覺唔對路,要用既錢越嚟越多,連我女友都出聲話我屋企人食水深,後尾開始人工報細數,如是者有一日我同我媽講第時要結婚會用好多錢,畀太多家用就好難儲,總算爭取到,到咗而家我搵40k都係畀7k 家用。
我畀5000
曾經fg畀過一萬 但儲錢移民 一律畀5000
搵6皮最近家用加到4千
[月入70000既人要問人意見俾幾錢家用]
講真 隨心啦 佢生你出嚟養你係佢既責任,佢人生既選擇唔係投資阿 計返洗咗幾錢咩有小朋友係佢人生一部分。 你又唔係借佢錢,人生既起步資金好重要,你俾少啲對你人生都有幫助。幾千蚊夠佢食夠佢洗啦
500蚊開始俾 睇表現加減
一分不比!加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞