月入>5萬嘅人係比幾錢家用

221 回覆
20 Like 614 Dislike
fg 50k
year2 比到10k 家用差唔多
$2-3000 學佢地話齋 當俾狗
tldr
$0
讀u幫你比哂仲要比每月10k生活費你 幾多人恨唔到

真係咁唔gur 咁有骨氣而家全部自己負擔番啦
問你自己 0又得 一成都得
心情好就俾,心情差就唔俾,你吹咩?
吹水文

中學吹到無錢洗
又話 讀大學第一年冇比生活費

然後year 2 突然每月比一萬個仔當生活費 仲肯幫手交埋學費
樓主真心on9, 有能力的人係會不停俾人要求更多
所以我自己就做足呢D 表面野
1, 永遠唔俾任何人知自己幾錢人工
2, 以我自己計,我只係俾1000 家用一個月咁大把,但係借左佢地幾十萬
3, 成日都要問屋企人借錢,夠錢洗都問,表現到自己好窮
4, 同親屋企人出街食飯永遠都唔會去找數,但係又會成日搵佢地食飯
人工高過你一段距離都係比萬二 講真五雞野比一雞最盡,唔洗自己發展咩,唔洗學野咩 唔洗social咩⋯⋯
一雞夠佢地生活啦
真,兩張R卡合咗張SSR出嚟

依家投資少少,之後食長糧。但係經驗之談,呢啲會貪得無厭,睇住份糧嚟加家用,支持佢哋嘅揮霍生活

但係我同你睇法唔同,我會照take果1萬,因為讀醫好多有錢仔女,而且勁辛苦,根本冇時間補習去搵生活費。用咗啲錢讀咗書先,應該social嘅都要social,用最大努力入specialty打滾

至於果啲簽咗嘅紙,事實上唔需要理,出嚟做嘢照交一段時間,之後唔交,佢真係告先算,再唔係移民一了百了,醫生大把國家搶

人生係自己嘅,有好多人冇諗太多家用嘅問題就照交,結果一生人交咗成百萬甚至幾百萬都有,父母唔係個個錫仔女,佢哋有自己一套價值觀,當你係投資品甚至係貨物。自古以來大把人賣仔賣女,易子而食,為咗利益搾取仔女係最方便,有人甘心,但唔甘心唔該果斷啲

我唔係SSR卡,只能算SR,但合共都交咗五十幾萬家用先醒,有幾年時間住屋企,唯有當交租
好明顯係見佢讀醫foresee 到第時仔一畢業有高收入
而家拿拿聲year 2每月比一萬 好似對佢好好咁
唔係點justify 到第時每月拎幾皮野家用拎過世
唔計學費 year 2~Year 3 都係投資多24萬
yr 4 實習已經可以有收入有家用
睇到簽紙比家用已經躁到睇唔落
比兩蚊 兩老一人一蚊
當每個月做一次
知道穩陣第時搵到錢先開始比多啲

未升U唔知個仔搵唔搵到 當養狗咁

無論月入一萬定係一球
一蚊都唔柒比依兩隻賤種啦
如果我係你呀媽會好感恩
月入80k, 10k 家用,20k 叫雞
無法律效力啦 一畢業即刻飛天
樓主應該中文無5**都有5*?
篇野真係好L難睇
媽咪照顧我嘅一世都報答唔曬
希望再搵多啲可以請下佢去旅行
而家供樓少少手緊
岩岩fg 果時體諒窮已經唔洗俾
到做左幾年野夠錢供樓就父母出首期
搬左出黎住都冇俾到家用
最多買下電器 換新手機我俾錢
7 萬 無比

自己生活
大家都係莊閒都未撚識分
咁既環境你都讀到醫科,師兄好野
老實講以你既描述,
俾返一萬幾千叫佢地生活算,
俾多佢地都係周圍亂fing.
痕心d就離家出走啦,咪撚養d廢人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞