月入>5萬嘅人係比幾錢家用

221 回覆
20 Like 614 Dislike
呢點真
一班收成完有錢既成年人係個年青人最衰要錢去發展自己既時候問佢地拎錢
你雖然係咁講你屋企人對你唔好
但其實你屋企人係你讀書期間,
比好多錢你生活喎!
想講大把人屋企無比錢,
靠自己返PT/ grant loan 生活

我假設樓主係做醫生
五六年後順利考完專科都100k起跳
一萬兩萬同屋企人關係 值唔值 你有分數
講到尾 係睇你自己意願
就算個個點講 你內心想法都唔會受影響
睇到簽紙俾家用你很肯定你係佢哋親身仔?
佢唔係入到medic咩
咁撚樣嘅屋企人仲係屋企人?俾著係我連本帶利俾返曬佢用喺我身上面嘅錢就冇拖冇欠,各行各路
year 2開始有每月比1萬我做生活費
(暫時比左一年 我依家升year 3)
大學學費佢地有比

精神虐待左咁多年好慘
轉post自dcard 唔知樓主係咪同一個人
原post應該讀cu med
//
唔洗畀; happy family; 出街食飯換新傢俬找下數就得
咁有骨氣唔撚好收
老實講

到你畢業先諗啦

依家諗計點樣係佢地身上拎多d補償返自己

畢左業 搵到錢咪即搬走 斷絕來往
建議畢咗業就即刻搬出黎住,搵5萬搬出黎住一d 難度都無,每個月俾番你讀大學佢地俾你既錢,
佢俾幾多你,你俾番幾多,
我覺得已經好足夠,
生仔唔撚係搵錢既工具,
你屋企點樣對你,你點樣對佢地好合情合理
月入>100,000 一年淨係俾兩萬蚊屋企

利申:屋企人收租都夠生活,俾少少錢當請佢哋飲茶,爸爸媽媽一年收一次錢都覺得開心
主要係睇埋佢下面有段話佢家姐嘅
咁對比之下 咪覺得可能係呢個概念嚟
人工3成係基本
到出嚟做嘢先諗啦,而家hea 住佢哋先啦
我俾10份1左右
好奇一問,一直睇落去都覺得佢哋好衰好孤寒
但係點解無啦啦最後會俾你一萬蚊一個月?
少有地會留條link寫明係轉載
0蚊,細個完全無零用錢
你做緊西醫?
好過買年金喇
1萬蚊1個月俾多一兩年就有得永世換番兩三萬一個月 仲隨時有得滾大
幾時都話中國人父母最識利用子女做退休理財產品

見樓主讀醫先year 2嚟搞啲咁嘅屎橋嚟道德綁架
強烈建議樓主千祈千祈千祈唔好繼續袋個一萬蚊
袋果十零二十萬隨時會俾佢道德綁架你一世

讀得醫果唔靠老母賺一萬蚊生活費唔會難到你
調番轉講如果連一萬蚊生活費都仲係要靠老母
你有比家用更加大嘅問題
咁撚豬 講到咁都仲要問 比撚哂成份啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞