月入>5萬嘅人係比幾錢家用

221 回覆
20 Like 614 Dislike
醫科畢左業
比條毛佢啦
一蚊都唔能比
你呢個case,你覺得唔需要既,咪唔好比,覺得ok既,咪比比三幾千囉,要就要,唔要就擺。

最緊要你強硬d,自己搬到出去住洗乜睇人面色,大個仔大個女架啦,只要你有日後減少d往來既心理準備,有乜好怕。
睇吓你交幾多稅
如果本身免稅額都夠,唔使交稅嘅話,唔比。
如果要交稅啦喎,12000啦———每年。
搬左出黎之後 一蚊都冇俾
關係差=$0
關係一般=比租金水電媒
關係好=份糧1/3
40K到宜家90K都係比10K cap
寧願比其他野開心下好過下下錢

佢地有被動收入 日常都好節儉
細個屋企好窮但對我同兄弟姊妹好
我差d因為情緒問題考唔到努力左咁耐想考既醫科

咪即係入到囉
我月入50000 都係比4000$ 家用
利申 跟屋企人住公屋
出街食飯都係老母比錢

不過通常過節餐飯我會比 ~2000$ 內
點樣日日8點鬧到12點冇停過
要簽紙即係當借錢啦?

咁咪計番咁多年嘅COST再攤長還款期到你負擔得到嘅程度, 當還錢俾佢地

還哂你咪再憑自己心意, 想俾就俾, 唔俾咪唔俾
$7000
自己移民。
無計俾幾多家用
因為個數都好難計得清
爸爸已經唔喺度,之後我就比張附屬卡媽咪隨便簽
反正佢都係去吓超級市場,飲吓茶之類
我幫佢交埋租

我搵接近70k 不過上述嘅情況由50K已經開始係咁
盡量對媽咪好啲,因為我唔想將來後悔

順帶一提,我係有個細佬嘅
細佬可能有俾一千幾百媽咪飲茶,其他就應該冇啦
好多嘢冇得計咁多
唔比家用既咪唔好每個月收一皮囉,
著數就識拎,去到自己付出又係度一句生仔唔係為回報,就唔想比
講真有啲case老豆老母真係好惡劣我都撐唔比,
但講真佢地真係比足錢你培育你,冇佢地你再努力都未必入到醫科,
可以唔洗兩皮咁多,到時你到比家用有自主權都可以屌佢唔好亂洗錢,
但道理上人情上我覺得點都要比。

可能情感上佢地對你唔係太好,咁你都可以情感上對佢唔好既,
例如唔多探佢咁,但佢地真係盡左力去供養你、比最好既野你。
讀醫都寫文寫到1999
計返晒自己係佢地到拎幾多 每個月除返開幾多
唔gur就1蚊都唔好拎
已經唔記得, 不過好似搵緊4萬幾個陣都俾8000蚊家用, 好似過左5萬人工之後都俾10000家用
雖然你老豆老母要你簽紙幾好笑

但睇文字你條撚樣同你屋企人一樣斤斤計較
你老豆老母比一皮野你一個月 讀幾千蚊幼稚園

都已經好富裕

Btw 月入6萬擺低2萬 一年請屋企人去兩次旅行

人生苦短 計咁多野做乜鳩 (你全家都係)
佢地射精生你之前都無問你同唔同意出世
生完其實都有責任養育好你,但睇你既情況,都好難稱得上好
況且,你比咁多佢地,佢地大花筒幫你fing,萬一佢地老年有病,無積蓄,到時就真係靠你既錢
TLDR $0
唔係太明點樣簽紙俾家用
就算真係打官司都唔會成立啦
可以話係當時受到威脅而非自願所以呢個契約唔成立
再講如果真係上到庭而個官見到係追家用應該入稟都唔會受理…
搵緊around 50k
俾$0 家用
最多請飲茶
食就食 唔食就罷
你已經有答案啦 數臭緊
唔興比家用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞