月入>5萬嘅人係比幾錢家用

221 回覆
20 Like 614 Dislike
月入>5萬既人係比幾錢家用?
(原文網址: https://www.dcard.tw/f/hkmacdaily/p/255815473?ref=ios)
長文慎入

背景:
同屋企關係好差
幼稚園比爸爸兜巴車落塊面到
原因只係我冇跟佢意思做野
仲試過幾次比佢趕出門口 要落樓下公園坐
小學比佢打到成腳藤條印 比學校問係咪家暴
小學到中學都冇比零用錢
中學先有每日$50飯錢
除左買書同補習錢係佢地比錢
其他野基本上都係我自己用利是錢同獎學金比
冇問佢地拎任何多餘既錢
唔準我有自己意見 一逆佢意就會比佢打同鬧
中學DSE前因為我政見同佢不合
佢仲日日想灌輸佢既思想比我 所以吵左一次大交
佢搞到我校長都搵我傾計 擔心我
study leave 期間
日日早上8點鬧到夜晚12點 冇停過
我差d因為情緒問題考唔到努力左咁耐想考既醫科
讀大學第一年冇比生活費
全部自己靠獎學金同返工賺
小六到大學 淨係買過2部手機 每部唔過$3000
year 1 手機壞到用唔到先自己比錢買iphone
佢地話我要比3萬家用
之後爸爸出軌返左大陸
我同媽媽傾話比唔到咁多
跟住媽媽竟然要我簽紙應承每月2萬家用
我被迫要簽 唔簽佢地就唔比錢我讀書
簽完第二日媽媽就同我講話2萬唔夠用 話要再多
我話交完稅同強積金邊仲有咁多錢淨
佢話強積金我最後拎得返
所以係我既人工一部分 唔應該作為減少家用既藉口
後來爸爸返左黎同媽媽和好 我地就冇傾過家用問題
我地屋企雖然唔係有錢
但之前賣左私樓 佢地應該夾埋有4-500萬揸手
但佢兩個好大洗
爸爸成日要扮有錢人 請朋友食飯
返大陸唱K可以唱到幾千蚊
最近聽到佢地話要請3-4個朋友去旅行
媽媽就成日要買名牌
買左個Gucci袋 大概1萬or above 少少
用都唔用就話太大個要賣返出去
依家開價$6-8000都未有人要 蝕晒
鞋都對對至少$1500以上
化妝品 香水都幾乎全部名牌

考慮點:
佢地細個比我讀國際幼稚園 學費好貴
中五開始有補習 都每月要$2-3000 佢地都有比
(雖然中六吵左架 佢比錢我個陣話係當d錢比狗.)
year 2開始有每月比1萬我做生活費
(暫時比左一年 我依家升year 3)
大學學費佢地有比

但係我真係唔想比佢地咁多家用
家用係對屋企人既感激
但佢地冇真正咁做到父母既責任
同埋我畢業就會搬走
自己住既話 洗費都會大左之餘
都唔會用到屋企既任何野
點解我要比咁多錢佢地用
同埋如果佢地好好控制開支唔好亂洗錢
佢地賣樓個份錢一定夠佢地租樓過下半生
點解佢地可以係咁揮霍然後向我伸手拎錢
我由細到大就因為擔心屋企收入唔穩定而樣樣野都自己比錢 好慳咁生活 同學有時約出去玩食飯>$60都唔敢食 …..

利申:
有個家姐 大我8年
DSE retake jor 一年
hea jor 一年
呢兩年都係屋企白養佢
佢畢左業之後一蚊家用都冇比過
最近結婚 屋企人又係咁買金飾比佢同佢個女
但家姐由細到大都好唔聽話
仲成日買iphone新手機
仲試過因為做錯事搞到好大單
但佢就可以咁好待遇

我自己打算將家用改做$10000-$12000
想睇下咁既情況下 你地會比幾多錢家用?
亦想睇下月收入around $70000 or above 既人會係比幾錢家用 作為參考

感謝大家睇晒咁長既文 唔嫌我長氣🙏🏻
睇份糧sta 唔stable 做商業世界既話我建議家用呢啲可免則免
行老正/醫療 比30%都冇所謂
等佢有月入咁多先諗啦on9
同收入幾多無關
屋企人閪就唔好比
year 2開始有每月比1萬我做生活費
1蚊都唔會比
人不為己 天誅地滅
5萬
痴撚線
呢d叫愚孝
睇到簽紙比家用已經好撚肯定
畢業後一定飛起佢地
一蚊都唔撚會比
睇到都興興地 咁撚戇鳩都問得出
都唔識講你屋企人係好定唔好
供養你既的確係洗唔少
但投資都冇包賺, 俾幾多唔等於promise要你俾返幾多
講真係香港如果要買樓生仔, 真係過5萬先開始俾到家用1萬
除非你老婆都搵得多
佢問政府借錢讀大學已經甩到好多出黎
升year3已經月入70000?
大學學費一年4萬幾,全年住hall加學費加埋點都唔過24萬啦?
預計月入七萬,入唔到醫科,係咪讀緊pharm / dental ?
同屋企關係好差

$0
$0
搵緊7皮 先俾幾千炸
搬左出黎住 租緊樓
冇俾家用
7皮, 俾8千, 單親
兄弟姊妹都有俾
pharmacy都無咁高人工啦
我俾一萬
我好快會stable
月入5萬緊係5萬比哂啦
係差啲考唔到醫科
點樣year one 比30,000家用
綜緩
認真答你

我同細妹兩個都月入4萬中
每人俾緊13K家用養屋企個大食懶(aka老母)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞