黃金電腦商場地庫大量「吉舖」!網友可惜:時代變啦

242 回覆
135 Like 6 Dislike

提起香港電腦商場,相信很多人第一時間都會想起深水埗黃金和高登電腦商場,是不少人買電腦、買game的好地方!不過最近有港人發現,黃金電腦商場地庫出現結業潮,許多店舖已拉閂成「吉舖」,門前更貼上「租售」告示,場面相當冷清。連網友看後都大嘆可惜,「時代變啦」、「與先達同一命運」、「我由細去到大,估唔到而家變成咁」。

本周四(7日),有港人於Facebook群組「全港店舖消息(開張/執笠)關注組」發文,指早前到黃金電腦商場逛街時,卻發現商場地庫有許多店舖已成「吉舖」,讓他認為很可惜,「旺咗幾十年嘅黃金地庫,都要開始收皮」,並上載了幾張現場的照片。

從照片中可見,當日黃金電腦商場的人流並不多,場內許多店舖經已拉閂,並在門前貼上「租售」、「已搬遷」的告示,亦有部分商舖在門外圍板,昔日興旺發達的電腦商城變得非常冷清。

樓主表示,自中學時期起他便時常到黃金電腦商場「砌機」,「都砌過十部八部」,但隨著年紀漸漸變大,現在的他極少打機,上一次「砌機」已經是2018年。看到商場狀況後,一方面他慨嘆該商場的黃金時期已經過去,同時又表示下次再換電腦時,自己很可能要直接買原廠機或MacBook。

對於黃金電腦商場的衰落,不少網友紛紛大嘆可惜,「時代變啦」、「花無百日好」,又指出黃金電腦商場的狀況與先達廣場非常相似,難逃變死場的命運。但亦有網友認為黃金電腦商場衰落的主因有3點,一來場內充斥不少黑心店家,見錢開眼視用家為「水魚」;二來網購平台越來越發達,不少「砌機」都會直接在網上購買所需的電腦用品,加上科技日新月異,不少人為了慳位慳電,家中早已改用notebook、Mini PC等。
整幾間夾公仔機店先啦
若然屬實
悠二或成最大贏家
連登理論:整間壽司郎先啦
砌機唔係去高登咩
中田仲係唔係度
地庫嗰層好多舖賣電腦周邊野usb線,mouse呢D,俾附近特賣城頂死哂
出面間廢老城就旺到爆
慘9忍睹
可咩惜 嫌佢死得遲 一早應該執柒
我買條type c線都博懵俾usb我
依啲鋪頭有咩存在價值

笑人大陸電腦城 香港個電腦城捱到咁耐算係咁啦
Display 卡被制裁.又少人玩PC.
多人用PAD. 電腦商場收皮明顯時間問題.

遊戲商場都係賣少見少.
實體遊戲,多人玩課金game.
遊戲商場收皮明顯時間問題.
而家玩game 全部可以e shop買,仲邊洗出街買game
E shop 買有時仲有折
有啲印象,好似係一落樓梯就有啲賣書既
買張4090都要出國先慘
開埋賭場啦
黃賭毒港
當年買NDS要美版 俾個日版我
仲要R4開盒有兩個 狗到收走一個
一日仲有劍星呢種遊戲,砌機腦場都仲有價值
抵 黑店多
食水咁深 賺夠N啦
我而家都去開一樓好大個間,其他都係小心d睇
唔係點派咁多禮物
4090都買唔到 去黎做乜
淘寶都得啦洗鬼出去買
咁依家要砌機去邊到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞