俄羅斯旅行經驗討論區(1)

158 回覆
37 Like 67 Dislike
就好似點解仲有外國人選擇留港一樣,我諗係出於愛.但我會試過住一排先會再決定!
唔會去俄羅斯

係俄羅斯消費 = 比錢佢打仗 蝦細國家

等布丁狗落台先考慮去
天氣好似太凍
推下POST 等DAY 6
雖然無咩機會去
但都想了解下巴打搞果張debit卡
點入錢記唔記名?
另外完全唔識俄文去唔去到玩
果堆Apps有無英文版 一陣打開都係俄文都係企係到
利申我去歐洲都係講英文
張МИР卡係用你護照登記嘅,用СберБанк ATM入錢,同樣可以用ATM提款.
如果要去俄羅斯最好都識啲俄文啦,就算係後生嘅都唔係個個識英文.
呢排忙緊學俄文,所以係會遲咗啲.越了解得多先發覺自己仲有好多唔識!
想問下巴打係嗰邊可唔可以正常用android 同iphone?
啲app 會唔會全俄文
仲用唔用到google
google都無走到,仲有更新街境
電話呢方面唔會有問題,你想買15都有得買!至於app多數都有英文介面!
Lm
Lm新年去完莫斯科+聖彼得堡
想坐西伯利亞鐵路,樓豬有冇坐過?
想挑戰由Владивосток坐到Москва,但經過中途啲城市會落車玩一兩日.不過簽證唔夠時間我咁做!
lm
День 6

最後一日喺俄羅斯,去咗Измайловский кремль,台灣人會叫佢做一隻螞蟻跳市場,原因係個讀音似.我之前講過呢道係一個買手信嘅好地方,講價嘅好地方!

如果去或者週末去會好啲,市集嗰邊多啲店舖會開.不過同疫情前相比比較冷清!

喺呢晚我又去咗食格魯吉亞菜,估唔到5年冇返嚟間嘢仲喺道.間嘢其實都幾唔顯眼,除咗裝修過之外,味道都仲保持到.聽過啲俄羅斯人話俄羅斯嘅格魯吉亞餐廳仲好食過佢嘅發源地!

下面呢道係5年前去嘅時候影嘅.

Bolshoy Gnezdnikovskiy pereulok, 10, Moscow, RU103009

THE END

俄羅斯海關唔俾旅遊中國人走 迫佢哋簽證過期 要走先交1萬5人仔
https://lih.kg/3733487
我哋香港人去俄羅斯係免疫簽證
揸特區Passport有冇揼印 以後去唔去到美國
有揼印,不過如果係有問題應該簽證都拎唔到
你都on99,同話去泰國就畀人捉去kk園一樣無知!
想問下巴打你係點買機票,我見依家trip.com買唔到aeroflot,佢官網又唔收國外信用卡,係咪唯一方法只係可以去佢合作個網買?但佢收貴成千蚊港紙
完全唔建議宜家去
買飛訂酒店乜乜柒柒煩到仆街
開戰後因為有要事要返去一次 試完之後就不了
路上D英文少咗10倍, 唔識俄文好難自己navigate
嗰次當做埋最後一次鐵膠畢業
地點: Sortavala

我喺trip 買,不過經佢哋買有個問題係個code 同航空公司嗰個有唔同.如果唔放心可以email 俄航,佢哋會畀個啱嘅code 你.仲有另一個方法係去機場喺佢哋辦公室買!
咁你嗰邊又幾冷門嘅,但機票酒店嚟講係機票煩啲啫.
唔該曬巴打,話說依家trip.com無賣,不過可以經美麗華買!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞