俄羅斯旅行經驗討論區(1)

158 回覆
37 Like 67 Dislike
食得,但你食會畀人當你唔識嘢!
當地戰爭氣氛點?定啲人無理過?因為都打唔到嚟果邊
如果你有睇頭我啲回覆,大概都知俄羅斯好安全,冇乜戰爭嘅感覺.
最新呢次制裁唔會好影響到外國人去當地,但對俄羅斯人出國就會有影響,主要係盧布換唔到美金同歐羅,相反你帶錢入去換就得!
Отлично
我個名Ви́ктор Цой
睇晒成個POST 都無想睇既野...
你саша呢個名都幾俄羅斯人
你期待有咩想睇到?
莫斯科同聖彼德堡物價點?
會唔會因為被制裁搞到D野貴左?
加咗價囉,啲外資走咗係佢哋on9.益咗本土貨!
好似有D外資改個名又繼續賣返原本D 貨
係㗎,真係走咗嗰啲on9囉.例如麥當勞咁,佢返嚟都冇市場㗎喇!
想去
唔驚烏克蘭 但之前伊斯蘭國恐襲有啲驚
支持老鐵
День 5 呢? 快D UPDATE
講起高麗人
諗起前排喺韓國遇到個講俄文但唔太識韓文嘅高麗人
嗰陣完全唔知高麗人喺蘇聯嘅歷史
以為只係俄羅斯嘅亞洲人嚟韓國做野
後來睇番先知原來佢地上幾代嘅慘痛經歷
同埋佢地近幾代都想喺番韓國生活
但我都係覺得韓國血統嘅人講俄文呢件事
好神奇+型
День 5
喺莫斯科嘅第二日,當日去咗莫斯科動物園.其實同列寧格勒嗰個分別唔大,但呢邊就有熊貓睇囉.
當日我都係開門無奈就入去,呢個位應該係成個動物園最靚嘅地方.

其實動物園有嘅動物喺列寧格勒都有,不過動物園嚟嚟去去都係咁㗎喇!

btw有啲比較獵奇啲嘅展覽要另外畀錢入去睇.

食完晏之後就出發去咗莫斯科國立大學,係俄羅斯嘅最高學府之一,全球百大大學!
呢條路係喺前往大學嘅路途上影嘅

莫斯科國立大學,經典嘅Сталинка(史達林式建築),亦都係莫斯科七姊妹之一.

其實呢個位都唔少人嚟打卡,但唔似某國際城市咁打卡都要申請,不過呢邊打完卡如果唔行埋麻雀山都幾無謂.

我發覺會喺呢度行落去下面嘅人真係冇乜,相中前面嘅就係莫斯科市中心!

呢邊見到嘅摩天大廈就係莫斯科金融區.

多數人都會選擇坐纜車到對面嘅盧日尼基體育場,而我就行落去.

落到去大概係咁,呢道用住網上面嘅圖先.(因為又行到關節痛,要坐低抖抖所以冇影到相)

喺之後我就返市中心又搵咗間格魯吉亞餐廳嚟食,聽講兩年前開嘅.
呢個係牛肉湯

食格魯吉亞菜真係好難唔點Хинкали(卡里餃)

啲味似肉醬意粉

食完之後行落紅場散步就結束咗呢一天了.

to be continued

識少少韓文都已經算好,蘇聯政府打壓佢哋淨係准佢哋官方場合講俄文(好多加盟共和國都會咁做),仲流放佢哋去哈薩克.不過佢哋可能因為民族性嘅問題,好多都同返高麗人通婚.

不過我都覺得亞洲樣識講俄文係幾型嘅事,當然我唔係為咗型而去學!
樓主成日都食格魯吉亞菜,
唔支持下俄羅斯菜
咁格魯吉亞以前都係沙俄同蘇聯嘅,即係羅宋湯咁你唔可能完全話佢係烏克蘭嘅,兩邊嘅борщ都有佢嘅分別!俄羅斯菜其實都綜合曬所有前領土嘅特色.
蘇聯其他前領土仲有咩好食菜式?
除咗格魯吉亞之外最大路都係中亞菜,除非你係都要覺得烏克蘭菜同俄羅斯菜無關囉
留名睇俄羅斯最新旅遊情況
同意巴打所講,俄羅斯文化深厚,人文同風景來講都確實好多地方值得去,但你講到連移民都揀俄羅斯就真係諗唔到有咩原因,不如你講多少少
羅宋湯係上海嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞