俄羅斯旅行經驗討論區(1)

100 回覆
27 Like 45 Dislike
無論係特別軍事行動又或者俄烏戰爭咩都好啦,上個月我終於可以返嚟呢個5年冇得去嘅國家旅行.

喺香港如果要買俄航機票,除非你有俄羅斯銀行卡,否則都係要經Trip.com去買.不過佢出票畀你個code 去官網搵係搵唔到,不過其實張票冇問題.唔放心可以經客服去問!

день 1
今次坐嘅係A330,比起我2019年去嗰次部機係波音777-300ER,可能關制裁事囉.

網上好多人屌SVO機場有好多問題,但冇返嚟5年覺得成個機場好似乜都唔同咗咁,5年前落機上機要坐接駁巴士,落機係經條樓梯走.今次好似喺香港咁上落機有啲失望.

但慶幸嘅係架機坐唔爆,可以霸埋個窗口位,所以冇咁難頂.不過返香港就最辛苦!

出咗機場之後就轉乘機機場快綫出市區,需時45分鐘.
或者坐巴士851坐到總站.兩條路線都可以到達白俄羅斯車站! 機場快綫經濟位要600rub

由於我訂咗去聖彼得堡嘅夜行列車,所以落機之後就去咗列寧格勒火車站.感覺同莫斯科火車站差唔多樣!呢道喺火車站外面個境嚟!

呢架就係我要坐嘅車,訂嗰陣唔知原來係個包廂嚟,不過都係要同其他人一齊瞓.冇諗到瞓我對面嘅俄佬都話佢有去過гонконг,仲話香港очень хорошо.

book位可以用呢個網,可以收到外國卡.但我發覺買完之後印張飛出嚟冇乜用,因為護照登記咗,已經有你紀錄.
https://www.russianrailways.com/

之餘消費方面記得帶夠錢,出咗關有個位可以申請銀行卡.放心,職員識英文!

間嘢就喺вкусно и точка隔離,вкусно и точка喺特別軍事行動前係麥當勞嚟,依家畀俄羅斯企業買起咗,味道食落冇分別,btw 啲脆香雞翼好食過香港,但外表差唔多!

講住咁多先,仲會更新落去...........
至於酒店網嚟講目前係得呢個收俄羅斯國外嘅銀行卡
www.zenhotels.com
請問張銀行卡係咪一定要搞?
定係現金消費都得?
唔一定要搞,但買嘢唔使袋咁多錢同大餅方便啲,疫情之後俄羅斯人都流行電子支付!
1,有冇叫俄雞先?
2,機票價錢?
1.無去叫雞
2.6k左右,疫情前都係咁嘅價.但當時係坐波音.
短途旅行咁點? 離開又要去取消戶口?
依家俄羅斯老麥變咗就是美味
唔使取消戶口嘅,實體卡有效期5年.
Привет
как дела?好耐無「見」
День 2 上

歷時9個鐘嘅車程後,喺清晨6點左右我到咗聖彼得堡.去到酒店擺低行李之後我就展開旅程.

莫斯科火車站同我睇蘇聯電影《命運的諷刺》外境出現過個外表上冇乜點變.

呢道就係最出名嘅Невский 大街,係聖彼得堡最繁忙嘅街道.如果你下晏嚟呢度就好似彌敦道咁多人,就算係莫斯科嘅特維爾大街都冇佢咁熱鬧!

向住條街直行沿途你會經過有名嘅喀山大教堂

裏面大概就係咁,都幾多俄羅斯遊客嚟參觀,排隊嘅人喺度「親吻」耶穌同聖母幅畫.

之後我就轉戰另一個出名嘅境點,滴血大教堂.不過其實内面都唔係好大,亦都冇乜嘢睇!門票大概450Rub

都係幾多俄羅斯遊客嚟,或者唔係有太多住雙首都嘅俄羅斯人,佢哋可能比其他國家嘅人更加少嚟雙首都.但俄羅斯嘅旅遊業係可以做到內循環.

待續 to be continued
留名
2600hkd來回咁平?

但係係咪用唔到信用卡
啱啱發現我講錯咗,係6.2K左右來回.對比起其他歐洲地方都平嘅!機票可以經trip.com買,唯一嘅選擇.

用到信用卡,不過要係俄羅斯銀行簽發嘅.但你去到之後可以申請一張類似debit card 嘅嘢,入錢之後就可以網上消費,call 車都得.
都差得幾遠2600比我一定狗衝 仲未咩日本

酒店幾錢?
酒店普通3***你預佢600-800一晚左右.要平可以住青年旅社,視乎你接唔接受到同人共享空間.我就唔得,又要住得方便所以呢個價!
不過你喺莫斯科住遠啲都冇乜問題,交通好方便.甚至call車都冇必要!
我幾年前2月去一心好x大雪...最後去左10日只係落左半個鐘雪.
書記巴打去俄羅斯咁犀利,唔驚打仗咩?
都好耐冇「見」下,我當然知道實際情況先去嘅.其實俄羅斯好安全,治安非常治全,一啲戰爭感覺者冇.
其實落雪去都幾唔方便
咁你都要小心為上啊
冬宮同埋夏宮博物館都好值得去
聽講而家俄羅斯都幾專制呀,男人都要被徵兵入伍,唉
專唔專制呢個問題我就唔覺得係咁.特別軍事行動之後我成日都有去泰國,我見到好多俄羅斯人都去旅行.相反烏克蘭呢邊就禁止男性公民出境,最近普京成功連任總統一職,你唔可以完全話佢啲票係假.事實上佢真係有好多鐵票,而烏克蘭呢邊就因為俄烏戰爭停咗大選.
btw,最近死咗嘅反對派領袖納瓦爾尼嘅支持者其實少過香港人口.

身處俄羅斯你唔會太覺得依家係戰爭狀態,因為就算係警察都唔會封咗某啲地方,唔會咁敏感.警察見我影盧比揚卡大樓都唔會埋嚟盤我!不過事實上條街多咗軍警同準備上前線嘅軍人,但唔會如臨大敵咁囉.雖然佢哋都有國安法!
但街上依然咁多人行,仲有街頭busking嘅人、商場嘅遊人、酒吧都多人
個人覺得聖彼得堡比較多後生仔添.上戰場嘅好多都係僱傭兵嚟,中亞例如烏茲別克之類嘅都有!並唔似美國媒體講到嘅咁!
仲有冇恐襲威脅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞