俄羅斯旅行經驗討論區(1)

158 回覆
37 Like 67 Dislike
個個都似你咁假期先飛咩,除咗新年,你放假我返工㗎!
以前去過一次

普京條賤種軍事侵略烏克蘭之後就blacklist咗

資匪不可取
其實都係你自己政治投射啫!
自從希特拉發動二戰,日軍侵華,我就blacklist咗德國同日本
機票假期先最貴是常識吧!
我貼十月十一月都唔係紅日假期,都係二千幾咋喎。

我真係唔知你呢條水魚,點解可以買咁貴機票,你嗰陣唔係官網買咩?
疫情前最後一次飛
玩咗幾日,俄羅斯就爆第一單武漢肺炎傳入個案。

年初一先飛,個價連埋匯價先四千頭

不嬲新聞都係話送窮鄉闢壤同埋蒙古嗰班去,因為佢哋打仗先有得翻身

前線仲有大把監躉、殺人犯、非洲人、車臣、中亞細亞傭兵

俄烏有錢嗰班都唔使上
梗係無戰爭感喇,因為係俄佬侵略烏克蘭,你去烏克蘭咪感受到日日響防空警報囉,仲去埋呢啲侵略者國家,炸佢老母7個一皮俾佢地感受下日日擔驚受怕嘅日子
基輔以西一樣都係平行時空
連登仔唔係咁睇啊
而家仲係咪Yandex call 車
係,如果申請張卡嘅話就可以唔使下下畀現金!
俄羅斯張卡行咩系統? VISA MASTER 果D BAN 晒??
名義上仲係VISA MASTER但已經係用МИР系統.
師兄, D 俄文可唔可括返中文/ 英文, 睇唔明
以前去平咁多
呢家油價貴, 稅貴, 咩都加晒價
班機有幾多成滿?
睇黎樓主係俄國鐵粉
佢地唔用Alipay
個椗唔食得架
https://www.hkmiramartravel.com/promotion/russian.html
原來美麗華有團去俄羅斯
不過我都係等金怡/翠明開團算
個椗好硬, 係東歐食過
個人覺得係同小籠包或者尼泊爾MOMO 好似
俄國多唔多中國內地旅客?
你知唔知乜嘢係制裁?
中國人係有,不過除咗學生就應該係喺道做生意嘅人.反而印度印尼,甚至中東嘅遊客我都見過.
День 4

現時嘅俄羅斯高鐵係得來回莫斯科同聖彼得堡呢條線,由於已經撘過過夜火車嘅我都冇乜必要再嚐試撘多次.但下次我再返嚟嘅時候都會再撘!

今次又係隔離冇人坐,坐4個鐘之後我就到莫斯科了.

雖然以前都嚟過,但莫斯科冇乜點變.但有啲地方我想重遊舊地睇下!

國家歷史博物館

但其實冬宮又或者未去到嘅葉卡捷琳宮更加有歷史感覺,呢度得蘇聯嘅味道.
不過我記得第一次喺Тверская улица(特維爾大街)行去紅場嘅路途遙遠就見到呢座建築物,遠睇比近觀更偉大.

ГУМ國貨商場

呢道就係有名嘅ГУМ國貨商場喇 ,嚟呢個商場你未必有其他嘢要幫襯.但蘇聯雪糕就一定要食! 如果肚餓要食飯都可以選擇3/f嘅столовая 57,價錢比其他餐廳平.

聖巴索大教堂

如果第一次去我都建議你入去睇嘅,不過外面靚過裏面囉.

紅場

唔知普京喺唔喺克里姆林宮呢?

如果你係第一次嚟俄羅斯,可能都會嚟呢條街買紀念品手信之類.不過如果要買呢啲嘢我會想推薦去另一個地方,容後再講!
Арбате(阿爾巴特街)

有樣好神奇嘅事就係我喺呢度聽到有個後生仔唱《海闊天空》,但應該係廣州人嚟.唱完之後佢就走咗了.

牆上面嗰個人就係蘇聯時期一個幾出名嘅樂隊主音,崔.高麗人嚟,直到依家都好多人懷念佢.
https://youtu.be/vM2O-weQuEA?si=QxjqEcm0TFCjNWo2
呢度係一首佢嘅歌.

講住咁多先,其實都差唔多.如果再有時間返莫斯科,會去埋國家經濟成就展同太空館.

to be continued

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞