IT討論區(226) - 只要給IT狗滑鼠和鍵盤,他就可以舉起整個伺服器 — 連登.阿基米德

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
@手 遲點再答你
做埋功課先
唔係完咗嘅咩?
nope, still have a final project, 30%, wanna give up.
兩次?
第一次3.3.2 咁溝
第二次跟邊邊中毒/無中毒再分
由於太多新會員無參與上一輪討論 手巴重述問題

而家有一千支酒 當中一支有毒
你可以用老鼠去試毒 每隻老鼠你可以餵mixture of你所選既酒 只要其中一支有毒隻鼠就會死
你只可以做一round parallel既試毒 唔可以做多過一round (aka唔可以話咩如果上一個test result係咁 咁就做呢個test otherwise另一個)

Then承上 不過一千支入面有兩支有毒
3進制應該work,但如果用3進制,即係assume老鼠可以飲咗毒酒之後只會中毒而唔會死,但係個題目只係話老鼠飲左毒酒係一定會死。
睇不明中毒同死既分別。。。
Sor講得唔清楚
如果用3進制嗰情況會變咗咁:
0 冇嘢
1 飲咗毒酒但未死
2 飲咗兩次然後死

但係題目話老鼠飲咗毒酒就會死,所以結果而言只可以用2進制
Nice extension of the original question, considering counting bloom filter instead of bloom filter
將咁多支酒擺落個n-dimensional space
例如3d就擺做10x10x10
每支axis都擺咁多隻老鼠做positioning(x, y, z)要30隻

n=6-7好似係最optimal要19隻

我都唔知自己講緊乜
諗諗吓兩支好似都係分唔開自膠
時光倒流。。。
啲人幾人個po之前瞓着曬無睇
返香港都要做功課
因為工具愈嚟愈方便
慢慢遠離勞動密集既方向
人既要求自然高
自動化亦唔駛咁多人去管人嚟維持個流程
是但啦
對你老細嚟緊咪兩條
成班友仔又滅鼠
手巴只係分享終於有candidate答到。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞