IT討論區(226) - 只要給IT狗滑鼠和鍵盤,他就可以舉起整個伺服器 — 連登.阿基米德

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
mongo之類嘅話esr rule已經解決到好多performance問題
我搞啲野冇DB
係Kafka拎完野 再射返kafka比第二舊野
我識嘅同事一定會答加多d RAM換個勁CPU 明明用緊mongodb個database structure可以寫到同rdbms差唔多一樣, algorithm寫到連小小常識都無, O(1)做到嘅野可以寫到O(n^2)。一定係hardware唔夠勁! 都仲解決唔到問題咪microservice
Microservice仲慢
呢邊一鳩樣
dev對db performance真係don't give a fuck
regex落case insensitive index
query寫$in: Array(1000)
1M doc嘅collection做COLLSCAN
之後搵我哋問 點解個query行咁耐嘅
可樂公司?
返工係飲咗幾罐zero.
快樂水
公司勁少zero
要係雪櫃搵黑色
開始半隻腳離開IT Dog 行業,依家個老細俾一個月通知叫我走。但新公司都要做IT 整合但風景好好多(最少多好多 available 嘅女同事,但要學吓溝通/媾女技巧)。依家要番兩份工,本身份IT 係番shift 新工就 flexible time。
咁飲plus 咪算,好多女同事都已經轉左飲 plus

外國好C服
冇plus
想去
dev唔理query performance。吹水?乜司咁好
accept咗?
已經有幾次半夜行batch job CPU 100%
PD alert嘈醒member
dev test場行到query就直接push上production㗎啦
鬼理你prod data量係dev場唔知幾多倍
下星期派彩
一定係個system太大所以慢,試下轉做microservice,再唔得試下上cloud,總知唔係我d code寫得差design得垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞