國泰航空見習機師學員被美航空學校叫停單人飛行 涉學員未誠實匯報事故

161 回覆
64 Like 4 Dislike
係囉,竟然無第一時間出嚟咬
公道少少
人地都未畢業
其實你都唔好話, 大陸近呢廿年都無咩點大炒過
證明中國人係要管既
呀,原來西藏航空單野剛剛出咗報告...

2024年6月5日,中國民用航空西南地區管理局了發佈《西藏航空 A319 B-6425號機 重慶機場起飛偏出跑道事故調查報告》。報告指出:「飛機高速滑跑至速度接近V1(145節)時,在副駕駛抵左舵保持滑跑方向的同時,責任機長受物品滑落干擾,失去對飛機狀態的監控,無意識抵動左舵與副駕駛操縱疊加,導致飛機方向非預期左偏。發現偏差後,機組未執行標準喊話,責任機長收油門中斷起飛,在最大剎車制動力和慣性共同作用下,機組未能進行有效修正,飛機高速(約127節)向左偏出跑道。

「飛機偏出跑道後,前起落架與03號跑道升降帶內的蓋板溝蓋板、滑行道道肩側向碰撞後受損折斷。飛機在慣性作用下繼續前衝,與03號跑道西側距跑道中心線120米的開口明溝撞擊,發動機、主起落架等部件脫落,機腹觸地,飛機起火冒煙。
Air China 981 Kennedy Ground
態度及誠信問題
咁都要俾人查哂成件事先有後續行動㗎嘛
宜家又唔係冇後下
呢單其實已經好耐,之後嗰啲國際線好多都係重金禮聘啲鬼飛,另外不斷send cadet 出去受訓嚟練英文
炒人未
仲要炒個D全部係有料既
識一句廣東話就夠

嚇到無人敢揸飛機
911嗰班死士都去過飛行學校
根據新聞話班人話明只想學空中飛行
冇興趣學習降落和起飛... 諗落真係恐怖
究竟國泰請啲乜人做見習機師?
而且當中兩宗事故後,有人未正確匯報事件
=> 出事唔出聲.飛機有機件好似壞唔出聲
呢D死罪.

下次飛個個,上到天先知壞.
真係半天吊.
呢D無責任,同隨時害死人.
原來渣飛機都有得hit and run
睇thread見到
收埋啲垃圾去train,train都係垃圾
細時偷針大時偷金,等睇因航空難媲美華航
垃圾唔緊要,肯學會改進
況且要飛夠里數先至可以正式成為機師
最弊係有陰謀 刻意製造意外, 先係防不勝防
ILS glide slope都capture唔到炒咗佢啦
ACI第N季第X集:

....... NTSB調查員發現,該機師在飛行學員時期就有發生事故不回報的記錄......
所以無人敢信ARJ21同C919,CAAC調查A/B/E機都咁樣,調查返自己生產嘅機會點
FO竟然拒絕唔攞機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞