國泰航空見習機師學員被美航空學校叫停單人飛行 涉學員未誠實匯報事故

161 回覆
64 Like 4 Dislike
如果國泰唔高調炒撚左啲涉事學員,直頭會影響形象
【明報專訊】為國泰機師學員提供訓練的美國飛行訓練學校AeroGuard近日發出電郵,指國泰學員於過去3周單人訓練時接連發生3宗意外,包括飛機撞到異物、彈跳着陸及偏離跑道,而相關學員未報告事件便繼續執行返程航班,故決定即時暫停所有國泰機師學員的單人飛行訓練。國泰回覆本報稱,完全支持學校決定,並將跟進調查,又稱現有約300名學員在該校受訓,當中約10名為去年從內地招聘,其餘均為香港人。至於訓練暫停會否影響機師人手規劃,國泰稱視乎課程停多久,暫未能評論。

航校指學員不願溝通

AeroGuard位於美國阿利桑那州鳳凰城,本報獲得該校向國泰學員發出的電郵,學校副總裁兼培訓主管Jay Meade於電郵稱,3宗意外包括飛機翼尖與固定物件碰撞、彈跳着陸致飛機螺旋槳撞擊跑道、以及飛機完全偏離跑道,形容並非小錯誤(were not minor)。

Jay Meade稱,3宗意外均涉及在意外後學員未諮詢飛行教練便繼續返程,當中兩宗意外,學員返回訓練地點後仍無報告事件。他形容,暫停單飛訓練是必要,因學員無法或不願意溝通,學員表現在訓練和指導下無法達到期望。他強調,暫停訓練與飛機損毁無關,雙人飛行訓練、模擬駕駛艙訓練及學術課會繼續,學校將與國泰協調補救,確保訓練符合安全規定,學生單飛時獲充足支援。

國泰不認同關招聘急 屬態度問題

國泰發言人向本報補充,目前在AeroGuard受訓的本地學員來自國泰2022年起與理工大學合辦的見習機師培訓計劃,該計劃旨在為國泰培訓更多機師人手,以助國泰恢復運力,理大提供理論課,AeroGuard提供飛行訓練。據悉,國泰不認同今次事件與急於招聘及學員水平有關,認為較多屬態度問題,將調查學員未上報原因,會否涉溝通不良或訓練環境文化,了解學員是拒絕還是不敢上報。

不以單一事件開除

被問到會否仍繼續聘請涉事學員擔任機師,發言人稱,涉事飛行課程由持牌專業飛行培訓機構舉辦,由當地民航機構所規管,國泰會先調查,不會憑單一事件便作開除學籍等處分。國泰表示,學員只有在通過飛行學校的培訓考核後才會正式受僱於國泰,學員回港後須再接受並通過3周額外訓練及考核,方會委派飛行任務,強調非常關注飛行安全。

由國泰機師組成的香港航空機組人員協會,主席Paul Weatherilt稱飛行訓練有意外不罕見,但嚴重至停訓則不尋常。他說,報告事故是飛行員責任,3宗意外對飛機損毁明顯,涉事飛機明顯不安全,奇怪學員為何未報告便繼續飛行,關注學校如何監察。他認為,意外另一方面亦提醒國泰,疫情時解僱大量機師是不智決定,才導致現時需承受培訓延誤便影響人手的風險。

篤航真係唔諗住炒,用得一個得一個
形咩象 講供求嫁姐 價錢岩就去嫁啦
你睇下uo
篤航d打手呢?
咁都唔炒點敢坐你國泰
咁實有啲覺得自己條命唔矜貴嘅
之前佢哋班cadet 有人喺solo 嘅時候飛咗偷食對象個名出嚟冧女,條友有正印喺香港… 今時今日班cadet 咩質素有眼睇啦
篤航打手沉晒
點會唔想炒
返大陸揸C919
下降率太高啦~~!

。轟隆隆轟
。。。

(Blackbox voice recording stopped.)
駛左幾十萬 有得唔炒緊唔唔炒 除非有得claim個cadet
完成唔到好似要賠錢?
有事不報好似揸車 hit. n. run
咁態度揸飛機一定全機攬炒
而家唔係你training唔達標而需要離開嘅問題
而家係態度+無視程序+紀律問題

我諗炒你都有權要你賠錢

如果咁都冇嘢繼續,恍如開個先例話俾其他Cadet知「你入到嚟點玩都得㗎」,咁然之後你咪即係同啲客講「我第時Pilot就係點玩都得㗎」
呢幾條友係衰蠢,根本唔適合揸飛機,絕對要炒

同埋點解佢地會覺得唔report就可以cover up到… 尤其是prop strike嗰條友絕對係玩命,咁嘅mindset點可以俾佢飛jet
衰啲講做倉揸剷車都唔得啦
對狗男女一個就畫咗個女仔個名Jaime, 女嘅就畫仙人掌..比aeroguard訓話幾句乜事都無cx都無理到
成件事喺美國訓練學校揚曬 香港cadet 圈都知 上埋so9up 定kaso9up ig page
再下次拎隻A35K畫!
出咗事唔報係最忌,若果ground check都甩埋,下一個飛就多謝晒
訓斥處理
果然應該要一早把握大水早期第一批,做乜都得、表現幾差都冇事
而家篤航唔夠crew嘅程度,好多long haul都飛唔到daily
cadet仔已經咁冇規冇矩
好心抄撚晒佢地
唔好做臭自己個朵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞