有冇人依幾日 收到普通話電話直接講得出你個名?

240 回覆
201 Like 6 Dislike
用英文同佢對答即收皮啦

9點幾打黎,講得出我全名,身份證,地址。

自稱人民政府打黎問我7606係咪我電話

對話如下:

🦧:你是XXX嗎?

👨🏻: 是

🦧:是這樣的,我是深圳人民政府,請問最後4位數7606電話是你的電話嗎?

👨🏻: 不是

🦧:這樣,是這樣的話你要取消號碼

👨🏻:你是不是要加微訊

🦧:不是,我加你微訊幹嗎

👨🏻:咁你想做乜你講啦

🦧:是你想做什麼,不是我要做什麼

👨🏻:我想痾屎,我好急屎

🦧:那是你的事呀

👨🏻:我要痾屎,你想講什麼你就講呀

🦧:你的事不用跟我講,現在是你想怎樣?

👨🏻:我想痾屎呀!!

就咁佢就cut左我線

然後我打去18222,POPO 話:絕對係詐騙

POPO:首先,邏輯咁諗,你犯左法既話,我一定唔會提你我就黎黎拉你。
唔係用smartone都收到呢個訊息
無加號 香港電話
講得出個人資料

一路都無要任何敏感資料

比佢哂左我個零鐘

係佢話要轉帳先醒去cut 線
Angel放假!
we7嗰個係話你開通左入面嘅保險
跟住就到期,唔cut就要每個月扣800
仲大你係咪可以承擔依個費用,全程個講得勁快,態度又差又恐嚇
會接電話晒對家air time
但唔會出聲對話
我尋日都收過 仲要唔知點解show係入境署 但係係9字頭嘅手機no.
上面開左啦 csl
屌咩 完全一樣都係csl
我都係CSL, 佢講果個名係我上網the club 個nickname黎... 仆街csl
係咪d 4 5字頭既電話號碼
我分享下,自從我丫媽最近一D事係大陸中移動開左戶口,首先有D講廣東話白撞收數噏得出所有野,之後就到普通話講全名,不過冇聽落去我就收咗線。
身份證no.都俾人up得出添我
假,真既會有個#號
係,懷疑申請過大陸嘢之後就會發生呢啲情況
一樣,但第一個電話個下普通話問係咪XXX,本能反應話唔係雖然佢講啱咗個名
我應該係,因為佢另外講左啲野,可以斷定係因為之前工作關係申請過一啲大陸野而流出
而家有d真公司無#號,萬寧、屈臣氏、國泰、順豐都係
所以其他訊息我唔會亂按
我丫媽一係大陸中移動申請完,一個禮拜內勁多呢啲咁嘅電話
Ching好癲
今朝有個香港號碼打嚟,問係咪xxxx尾號機主
我喂左幾句聽唔到佢up乜春就cut左線
跟住即刻又有第2個號碼打嚟,但係擺明同一個人嚟
即刻講英文佢就唔撚出聲自己收皮
巴打好幽默
收到
問我「你是xxx 嗎?」
我話你打錯電話,佢就cut 我線

原來咁多人有相同情況
好似係電話實名際之後先咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞