有冇人依幾日 收到普通話電話直接講得出你個名?

240 回覆
201 Like 6 Dislike

今日收到個
係咪俾人賣左資料
內容係咩?
今日收到個詐騙電話,騙徒唔小心send左自己個定位俾我。佢個定位竟然係香港槍會山軍營?!
https://lih.kg/3703589
聲稱你買左佢地貴價PLAN,然後等你話取消,就要你俾個人資料

早幾日打黎話我唔知簽左乜9PLAN,每月扣我2萬7,我話OK無問題,佢呆左陣就收線
試過 仲講到我住邊棟樓
大家小心

小心電話騙案, 打嚟講到你全名+地址+身份證號碼
https://lih.kg/3541519
講得出我個中文全名
之後係咁問識唔識佢講普通話
對面係中年普通話女人

Cut 左線之後
每分鐘都打一次來
次次唔同no.
說話內容一樣
我類類似
但第二個電話已經冇聽

背景勁嘈
個女人 講完全名
聽到咩服務 又咩扣費 之後我直接cut線
唔夠十秒又打黎 但第二個電話
我都收過。咩大陸電訊局。講得出全名英文。。話我係網上唔知邊到發報反政府言論。。叫我解釋。。
咁你點解釋?
我淨係用微信、微博、小紅書
send 撚到咩
我都收到
用廣東話應佢佢聽唔明
係咁問我講普通話得唔得
做騙子都要 技能
之前15分鐘內收到3個唔識嘅電話號碼電話。
第一個唔聽。第二個唔夠1分鐘打嚟,以為客人打嚟咪聽下。
佢用普通話講,噏得出我個名,話咩微信客服打過嚟(我有裝we7但係另一部機同電話號碼裝),我唔明佢講乜7收鬼佢線。
第3個差唔多15分鐘後打嚟,唔識廢事聽。

成日收到短訊話我whatsapp異常,數碼通積分到期(我唔係用數碼通)
你有用微信?你微信id有你中文名?
最近堆垃圾詐騙應該係用嚟扼大陸人,用廣東話佢叫你用普通話
你返大陸用淘寶大劣app就預左
我話。。唔想解釋。。過兩日會自行返大陸自首。。。。佢跟住cut 線。。
你打黎仲要我就你 dllm
電話no. 實名登記is a joke
有 我好肯定係我間電訊公司leak出去因為我嗰個係連攜電話 佢打黎係搵登記人 唔係搵我本人 而得呢個資料既只有我間電訊商 正仆街
WhatsApp telegram apple
呢3個都收過短訊話我異常
我都收到
真係唔出奇
實名驗證審核外判晒唔喺香港
發生咩事都根本無人追究到
係咪中移 我都有同樣情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞