有冇人依幾日 收到普通話電話直接講得出你個名?

240 回覆
201 Like 6 Dislike
有冇人收過懷疑假foodpanda?話一人餐免運費,幾多錢一個餐,有兩條short link比你?whoscall已經叫我提防。有link嘅SMS一概唔click。
Csl
你堅持講多幾句廣東話,佢就會cut你線
唔好上去嫖啦
香港詐騙唔肯用廣東話
廢撚到 誠意都冇
一聽到普通話電話,就開着喇叭唔講嘢,等佢係咁喂~喂~喂~
收到呢D電話既有無番過大陸玩或者book酒店?
會唔會係酒店流出?
有証據咪搵黑警上來囉 lol。
冇返過大陸酒店
估計只要用過順豐、淘寶,好大機會佢地內部就會有人出售客人資料畀騙徒集團。
你有冇係大陸開中國移動
騙徒手法層出不窮
仲有中移
打黎呃人都算
我收到個個電話係打黎係咁講,講得勁快,我根本聽唔明佢up乜9

你要呃人,都講得清清楚楚等人地聽得明你講乜先啦
不嬲如此
岩岩收到
佢打黎話自己深圳口岸話我張回鄉卡有咩撚野問題比人cut左
心諗十幾年無返過去cut未cut囉,之後又無講野
同佢講叫佢講廣東話佢又話話咩深圳口岸無人識廣東話

但以隻幾痴線,第一次聽佢講左佢心諗白撞聽過一兩句就cut佢線
之後佢連打幾個電話過黎繼續,cut完即打
我都係咁答佢我話你照扣啦我ok,佢又係呆咗
試過鬧佢支那狗佢跳晒掣係咪抄我媽B港獨狗
啱啱有支那狗打嚟講全名,話咩微訊唔知咩,唔識聽普通話,cut9左佢線
日日都有,堅持要佢講廣東話佢就cut線
send完CV / resume 就會多咗啲廣告同詐騙電話
上兩個星期都收到個扮中國移動(or中國聯通 唔sure)
來電顯示6585 1772
跟住用普通話講得出我中英文全名、出生日期、身份證號碼
又係話我個電話喺大陸開通咗另一個號碼
話我不停咁樣send廣告訊息俾人
所以會停咗個大陸號碼唔可以再申請
我話i dont fucking care
咁你依家想點
但佢一直冇話要我俾錢
剩係知會我
完全捉唔到佢套路
同埋都冇第二條友再打黎
事後諗返起係咪想攞嗰啲聲音整AI
真, 講普通話全部視為騙徒就ok
雖然未必有用,但會唔會考慮打上去csl投訴,因為我啱啱轉咗csl一星期,就收到偽冒中移動,講到我全名+hkid,之前都唔sure係邊到leak,睇完你個case都幾肯定係仆街csl
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞