有冇人依幾日 收到普通話電話直接講得出你個名?

240 回覆
201 Like 6 Dislike
我收到既內容同你完全一樣,想問你係咪用csl
邊間呀開名
我都收到
聽左一個就係咁轉no隔一陣打嚟
我話唔識聽中文
屌喇星 same
用緊csl
我呢兩三日都有
佢又真係講到名
搞到我信咗半秒有講嘢應佢
但我完全冇用到佢講嘅嘢
所以我即刻cut線
cut線之後佢用唔到電話號碼打電話嚟
頭兩次都有聽但我唔出聲
之後直頭唔聽就冇再打嚟
屌 我上次背景勁嘈聽唔精楚佢講咩就收咗線 知道我名 但又無打返返嚟 勁奇怪 原來大家都有聽過 仲要知道埋內容
我上個月都收到,情況一樣,我開頭都信左,佢就話要今日3 點前去公安局攞個報案編號,唔係就會限制出入境。我話唔夠時間返大陸報案,佢就話可以幫我轉駁過去,之後我諗諗吓覺得唔對路就收線。佢一路都冇問我攞資料同俾錢,所以就聽住佢講,不過我相信係套路,一步一步令你相信就會叫你入錢
用緊幾間電訊公司, 打來噏得出名嘅詐騙得用緊CSL果張….
其實似係csl流出架啦,仲要啲data好舊
可能係騙徒翻用十年前既data
對方係用香港號碼定大陸電話號碼?
我收到幾次,係大陸號碼打嚟
香港,冇+號。
我都收到
但係我用開英文講
佢地溝通唔到

隔左陣換人打黎
佢地又係唔識英文
然後想用d印尼文定寮國文溝通
結果當然又無法溝通

建議收到所有不明電話都用英文
如果係真係有事揾你
自然公司會有專人再用英文打返黎揾你溝通
咁就可以過濾左d詐騙電話
我收到係大陸電話,仲要在google 上顯示係官方機構,應該係用左 voip 改 number
以前都有唔少企業偷賣客戶資料出去啦
一係就放哂係啲垃圾級防護嘅Server比黑客偷
一偷就十幾廿萬人資料,打包放係Deep web賣
個人姓名電話身份證跟本就毫無保障
我都有收到,用普通話話我係淘寶商城click左咩link sub左乜9服務,跟住而家要俾錢,不過我本身都唔用淘寶,所以我大大聲話你老母俾狗屌,佢呆撚左兩秒後就收左線
我琴日都收到我唔出聲佢打左黎3次
成日收到訊息 smartone有積分到期
完曬約無儲積分
我上個月都收到, 大約都係咁但聽得唔清楚
叫佢講廣東話又唔識
cut 咗線又打嚟
個日咁啱屋企人番鄉下辦事,重以為佢哋係上面有乜嘢事,後來當然唔關事

兩星期後又打嚟,連打4次照cut佢,後尾直頭要block
我一開頭叫佢講廣東話佢就收線
屌,咁我好撚驚喎
我係exactly+86
叫佢講番廣東話佢話cut線架啦,做C S cut 客人線
一樣都係講得出全名身份證no., 即cut線後唔夠一分鐘又再打黎打幾次,全部唔聽先肯停手...然後隔幾日又再打黎...
幾年前八達通都爆過賣資料出去
大機構一樣會做呢d事
我估佢隔幾日又嚟料
好煩
工作關係又唔敢miss陌生電話
此時此地,有乜出奇??

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞