TVB今晚有繁花睇 好撚興趣呀

1001 回覆
22 Like 507 Dislike
王家衛睇過辛止雷喺「繡春刀」嘅演出,鍾意佢嘅眼神。
同樣係講葉問,但一個打10個嗰套我唔會想重搵,一代宗師耐唔耐都返睇某幾場。
屌你老母爛片悶系到仆街
c9應該會熄電視
駁吾刀唯有扮弱智大事化小
品味同欣賞能力唔係人人有。
其實王家衞好多套都易明
咁多人睇
一齊睇一齊傾開心啲
開始睇第一集
屌奶星 胡歌出場就濃厚王家衛味
汪小姐把聲真係嗲撚到顛
辛芷蕾氣場咁撚正
個爺叔幾正 睇佢資料成90歲
第一集交代人物背景Ok

睇wiki資料見到有麥包個啲客串
溫兆倫 開業明星 飾演自己,至真園開業當天被請來助陣的明星。
鍾鎮濤 金廚 受託前來幫助至真園解決罷工問題的廚師。
鄭希怡 記者 夜東京重新開業後前來採訪的記者。
林熙蕾 林太 台灣資本家。
麥長青 馬老闆 服裝工廠老闆。
原來投資方應允王大導的要求,用了5億人民幣去買一塊基地供其拍攝
有冇咁撚癲
好似係王家衛叫tvb唔好配音
幾瀟下

胡歌係好型
王家衞喺香港
都搵唔到有人做到佢呢個角色
上海話有五倍加乘, 演員用返母語根本唔駛諗, 最直接, 下下強制普通話又偏平又沉悶

https://youtu.be/ZUyQ5sNmEUA?si=PtEe94JBdbrjkbey
淨係「王家衞」呢個名,大陸實大把投資者
套戲入面勁多廣告,但全部拍得好靚,唔會突兀
仲未計播出時嘅廣告,播完之後其他品牌嘅crossover產品
殖入廣告超多, 但完美溶入劇情

上海和平飯店英國套房
阿寶送汪小姐嘅 博士倫隱形眼鏡, 仲要口講埋廣告slogan
和平飯店樓下嘅estee lauder廣告
之後仲有肯德基, 百事可樂, 金莎朱古力, 凱迪拉克(佳特力), 仲有玲子之後成日著嘅“三宅一生”, 仲有PP 手錶 (融合劇情睇時間大特寫)
王家衛當初揀演員嘅第一個條件係要識上海話,而家上海後生嘅都唔知仲識唔識講上海話佢可以令到一個方言登上官方電視台
啲人淨係識得反,反唔係咁反架
有本事學下人地用文化反入侵,香港出街都就嚟聽唔到廣東話啦,淨係識得反
騰訊有份投資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞