TVB今晚有繁花睇 好撚興趣呀

1001 回覆
22 Like 507 Dislike
有睇開啲強國劇就知套套四五六十集發水劇情慢到仆街, 講對白專登又長又譖又慢, 特別古裝, 啲動作又專登慢動作轉來轉去全部都係拖時間
其實就係講阿寶93至94年依一段時間嘅經歷, 再有時回憶返七, 八十年代舊事

呢個幾貼切
咪撚信啲人話係商戰片,當商戰片睇
寶總d生意同感情線其實有乜撚野咁重要...
你睇家族榮耀, 起碼明白佘詩曼係要守住頭家, 繼承佢阿爺遺願
繁花完全無原因, 就咁睇主角懶型做乜鳩
你係梁朝偉都可能有d人睇, 搵胡歌係香港真係搵鬼睇
王家衛啲角色係咁㗎喎 不嬲都唔係好heavy要有咩重要人生責任, 或者灑狗血死人冧樓
不嬲都係咁, 咁又點?
導演拎過康城, 觀眾就有義務要worship呢種做法?

人哋個故仔就係咁, 就係想講上海一小撮人曾經的故事
阿寶同小汪喺茶水間啲鏡頭都係靚到喊夕陽透射嘅金黃色, 或透或朦的窗框, 煲茶的水蒸氣
佘詩曼係要守住頭家, 繼承佢阿爺遺願
寶總係要出人頭地,係上海打出一片天同變有錢
係呢個主旨之下,由第一集開頭,寶總上門揾爺叔,先係插隻腳想玩股票,想賺錢,到之後玩唔掂,就轉做外貿,主旨都無變,想賺錢,咁講寶總啲生意點會唔重要?直頭成套劇大部份都係講緊呢樣嘢添 繁花係講一個地方一個小人物嘅故事
只不過佢無集集都要講一次主旨啫
四十路
馬伊利好嘈
啲光一開嗰時打上胡歌塊面已經無得輸
睇吓睇邊套啦 寶總之前套琅琊榜差唔多95%文戲 但一d都唔悶 始終有好劇本都係導演功力夠唔夠
根本唔會當商戰片 呢套真係當傳記就差唔多同埋睇時代變遷
其實就金雞個類片
玲子而家有幾嘈, 後面有幾慘
佢第1集個tone係上海灘爭霸
一代宗師
應該條條都係
當單元睇,條條都同主角有關
要晝面靚,唔駛依套,二階堂富美套巴巴拉仲靚
忍唔住上網睇
玲子老馮拎D衫賣穿櫃桶
汪小姐四眼妹look好pure
好想幫汪小姐托眼鏡
係啲大陸網睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞