屌你老母稅務局

535 回覆
1298 Like 84 Dislike
然後平時就屌公務員貪得無厭
香港地好多人智商都好有問題
連報稅咁簡單既野都可以錯撚晒
上年我老豆又無比佢減半, 老母又比佢減左半, 其實佢點計
我明你意思, 我就承認真係唔知搵少咗可以申請暫緩既
不過我3月完咗先知全年收入實際究竟多咗定少咗
4月申請暫緩仲趕得切? 就算真係得, 我相信大部份人都真係預繳咗先啦
仲有一啲特殊啲既情況呢? 例如我出年生咗件出嚟
本身有免稅額既, 呢啲又點計先?
對我嚟講你口中既Provisional Tax點都係蝕咗
咁你報完稅
2025年1月同4月先交稅
咁咪即係其實收到2024 25年度既錢先交
去親東銀,都問啲錢喺邊度搵,yeah

邊度搵,yeah yeah,邊度搵,yeah
邊度搵,yeah,搶走我啲銀,yeah
邊度搵,yeah,搶走我啲銀
屌你稅務局,屌你咪撚行咁近
幾時有減
我係講緊就咁個個同額外個個一樣係扣50000
加埋緊係扣十萬
lihkg 好多傻閪
仲要搶口到
你條仆街一定係稅局嘅人,首先唔講大部分人根本咁早仲未可以預估到之後收入會唔會減少
就算真係預估到之後收入會減少,有好多人都會嫌煩,寧願交咗先,唔想再嘥時間申請暫緩

到最後大部分人拎返預繳稅嘅時間,都已經係下一個繳稅年度,明唔撚明呀?

稅局啲仆街為左合理化自己搶錢,真係零舍多籍口
其實成個post都係
唔係全年同住
個免稅少一半
你5月報23/24,8, 9月出評稅表,25年1月,4月交稅,係交稅前一個月你都可以申請

正常夠時間俾你申請埋新生子女個免稅額
跌得個少少,係度嘰嘰趷趷
可以點證明唔係同住
人地問緊父母全唔全年同住個免稅額係咪一樣,你就答人係
柒左就潛啦
都唔係
學校唔教人報稅呢樣野美國都有屌

呢d基本社會技能真係唔知點解唔教
基本薪俸稅已經有d鬼祟位,報個人入息稅,夫婦合併等等果d真係
連登好多岩岩出黎做野既小朋友
無知一問 報同住 同 報比咗12000 唔係一樣免稅額
你係咪自住呀? 自住會減半,同住就5萬 雖然我覺得仲on9,自住其實仲大負擔
冇乜長老養 又單身 硬食
認同大部分人都會唔想煩交左先
咁自己都唔緊張自己d錢 有乜好講

認真講
你要完左3月先知多左少左好明顯就收入唔穩定
已經係正當理由申請holdover啦
同你生b前點都有10個月時間啦
上年交9皮5,今年應該12皮又要借錢交稅
因為你實際扣MPF個數係無得就咁用你年薪計到出來囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞