屌你老母稅務局

535 回覆
1298 Like 84 Dislike
你講既情況係得一個可能係ird預先搶你錢,就係你搵少咗又唔去申請

掉返轉你搵多咗,你實際係遲咗交,咁又點計

當然無人想交稅,但依家係講緊provisional tax個計法 係咪真係想預先收你稅
要預收你就直接學外國要僱主幫你 withhold
一半架
其實比12000佢點樣證明你有比?
真係依家先知要自己填。
感謝你
但係24/25已經報左稅,無填到mpf。依家有無得改番?我頭先入番e-tax度想修改,佢無得俾我補填番強制性供款,只係可以補填自願性供款
再之前嗰啲,我唔打算追得番。但起碼下年唔想再益政府
佢抽查反轉頭叫你交證明同住
d信係咪去同地址,有無其他地方你係住緊

你當然可以聲稱你係同住
佢都可以兇你話虛假聲明可以坐監
試過啦,只係可以話自己失業同要交離職證明先比
證明 連登一般 水平連 父母免稅額都搞得清楚
其實用稅局個計數機試吓都知結果
錢黎wo 都唔check 真d ?
有d mpf 又唔填 專業牌年費又唔填
咁多錢益庫房
其實係咪只要over 30k月薪填18k就拎盡個免稅額?
我呢幾年都係填父母2個免稅額
填每年比12000
電子報稅冇變過
但好似上年開似
本來扣20萬
變左得返10萬
如果出黎租樓填左免稅果part
就唔建議剔同住啦
唔係全年同全差一半
https://www.ird.gov.hk/chi/pdf/ir1121.pdf

直接填預計收入會減少到幾多,連申報之後先出現既免稅額都可以用黎申請
我唔理佢架喎直接填年薪嘅5%
on9仔 最鍾意你依啲柒頭叻唔切出黎認叻
我不嬲都係 冇㨂全年同半年同住
乜都冇變
但係差左一半
外國稅制仲複雜
衍生咗有Audit收錢幫你報稅嘅服務
香港要有啦
其實申請暫緩唔洗知全年實際收入
當你11月申請
4-11月個數再推算估計少咗就可以
不過佢唔係免晒全數, 都係計估算個數, 免個差額
個仔4-11月期間出世, 你都可以申請寫埋
你有其他申請嗰時新增嘅免稅額, 令你會交少啲稅都可以寫埋
不過都明白, 對未確定嘅嘢要先付出, 感覺係蝕嘅
稅局幾時回覆, 會唔會批, 都係稅局最終決定
佢要查可以好多唔同野check地址match唔match
當然唔係話佢一定查,但佢查起上黎say sorry誤會左嘔出黎好過搞一堆野去繼續瞞
MPF強制供款最多一年18000
點5%,除非你唔夠30k月薪

同埋你張IR56C有寫
你大部分人呢個數據點來 ? 我唸大部分人都係加人工俾上一年搵多左 加3%都係多左 咁反而係遲交左稅喎 仲賺左

同埋稅局係有照顧搵小左錢嘅人 係可以申請暫緩 咁如果你話哦,大部份人都怕麻煩交咗先 咁呢個係佢哋問題 關稅局咩事 Google

事實上係 大部份人都唔知自己報緊咩稅 交緊咩錢 大部份人都係以訛傳訛 圍威喂 屌左先嘅心態

咁你問點解 要交暫繳稅 唔實報咗先交 係因為要提升效率 咁政府要ensure 夠錢 去運作 如果又要報稅又要遲幾個月先收到錢 可能會唔夠錢 香港政府都可能仲有儲備 唔係個個政府都係咁嘅
全年同住係再多5萬一個
即係父母60歲又全年同住就20萬
明明香港人睇錢好重
但呢D報稅咁簡單禁幾下都懶
暫繳,唔係預繳

此po已完

交稅佢哋拎嚟做咩好嘢係另一個問題
on9仔 最鍾意你依啲柒頭叻唔切出黎認叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞