屌你老母稅務局

535 回覆
1298 Like 84 Dislike
香港税平, 留港撚值得擁有
全部都tick錯左
句「都唔知係咪未報過稅係到鳩噏」 型到
自己諗吓Make 唔Make sense
咁租黎做乜,正常都會問
似係計埋暫繳稅
怕事到
唔咁樣收你錢又點樣比帶領社會既公務員加人工呀

之後班公務員仲會話你交咁少稅仲出咩聲
其實應該小學開始教點報稅。咁先夠愛國同知點解要愛國。
稅務易都係弱撚智 點解一個電子嘅密碼係要奇實體信去申請 申請完仲要係奇番實體信比你 跟住仲要成日死ser 熄左再開個密碼就void左要等3日先email比得番你
今年交稅
係交23/24 & 預邀 24/25
可以當政府係要你俾到2025/3/31
實際俾錢日子係2025/1 & 2025/4
所以一定唔蝕,賺唔賺就唔知。
咁如果你預期收入會少左,咁可以申請遲d 俾
幾百萬人,個個交少少,佢哋班公務員先和味呀。
第一你可以因為你黎緊搵少過或可能會搵少過去 申請緩繳,第二provisional 既意思實際係暫估,原意唔係先收你稅,佢計法係1月交3/4下一年度既暫估收入 4月再交剩返1/4 即1至3月既暫估收入
實際交個時已經係過左你收人工既時間
應該好多小朋友未交過稅 見屌就讚左先
Ching 咁好心機同佢解釋
電子報稅submit左唔比改
社會垃圾比較多
依家係要唔躺平既,個個交多多

去養躺平嘅,新黎包括埋拎公屋既, 同班吸血同話自己帶領香洗既公務員
租私樓 當老豆自己住
接呀媽一個一齊住
當你身邊有幾個做嘢HEA 撚到爆走咗去做公墓員
又有幾個公屋呃綜援撚
又有幾個娶/嫁新支那移民
交稅就變得好撚有意義,養佢哋出嚟毁滅世界!
暫時 4百幾個 正評
連登水平
其實點解要收暫繳, 個理據係乜
香港已經低稅人工高
叫你移民咪死得
係囉屌佢老母 正常大家打工仔 又有晒全年人工總額 我以為佢系統都幫你計埋
https://www.ird.gov.hk/chi/pdf/pam61c.pdf

供養父母60歲以上係$50000免稅額一個

額外免稅額都係$50000一個

我講緊呢兩個數值一樣呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞