屌你老母稅務局

535 回覆
1298 Like 84 Dislike
無野變過 除左寬減少左3000
到時問你父母, 肯認有收都可以嘅
樓主引左幾多唔使交稅既人出黎
連續6個月係得基本免稅額
全年同住先可以拎埋額外免稅額
問題係我接近11個月同父母同住
可唔可以照當全年?
照計全年同住都唔代表要一年365日一齊住
樓主第一年交稅?啲問題咁弱智嘅
學到野
我當講得通搵少咗/有其他免稅額, 可以夠時間暫緩到唔交住先啦
咁最多都係打個和, 無蝕到俾佢
免息借錢呢個point我都仍然係唔明白
每年都要交預繳
只係你上年預繳咗今年
睇下交多定交少咗
之後用番你上年收入估算你預繳幾多
下年失業成年咪退税比你
今年升職加人工咪預繳多啲
一開始就fg 50k 咪交得甘啲
有俾足錢老豆老母25000
半年同住 50000
全年同住 100000
係咪咁
從未報過強制果筆唔係公司張form條數扣埋啦咩
比外國出糧就扣

香港係相對遲俾錢的
可以修訂6 年內嘅資料
申請修訂啦, 都唔係好難搞
eTax 又得, 交form 又得
https://www.ird.gov.hk/chi/pdf/ir831c.pdf
申請完可退返錢喎
實錢落袋, 點解唔做
感謝你。
我都係改番嚟緊24/25,同埋交左稅嘅過去3年內算。e-tax個網都係睇得番3年內,有晒紀錄費時口同鼻拗
鬼叫自己柒左,再之前嗰啲豪俾佢
第二年
second year grad 50k
其實無人答到你
你驚就唔好搏,唔驚就照報,佢查先話誤會左
老豆老母係60歲or above
比足錢同半年同住都係$50000

老豆老母得55-59歲先係$25000
屌,自己去稅局睇啦
評稅表有寫架
要自己填架
補番啦拎番咁多年交多果d呀
咩叫一半?
即係同住係咪免稅額會高過一年俾不少於$12000?
thx巴打。
我啱啱申請左修訂埋已經交左錢嘅前3年。
再之前嘅,我自己無留底,e tax又只睇到3年。咁我算啦,修訂前3年同嚟緊24/25年。
再之前嘅就應該都係無報到mpf嘅,因為我唔知
但已經睇唔番,費事口同鼻拗,當俾學費,經一事
每年減少18K
父母55-59歲
同住有分連續6 個月同住, 全年同住
付出不少於$12,000 = 連續6 個月同住, 25k
如果全年同住, 多25k
咁明未
自己柒左,無得好怨
不過都要講句“屌你老母稅局!”
18k免稅額唔係稅款
實際應該唔係好多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞