屌你老母稅務局

535 回覆
1298 Like 84 Dislike
但如果打工都收硬咁濟
你個留言真係證實到連登評分高低唔代表d咩
其實唔係預繳 係暫繳 provisional
而provisional tax 係過左來年3月31 號 4月先要交 係冇用到你未來錢
如果你失業 或者搵少咗錢 你係可以申請唔交provsioanl tax 住的
其實都有老闆果份,咩事要有雇員自己填薪俸果part,填其他咪算囉
唔識,報薪俸稅係報年薪,當你年薪填36萬,除開月薪係3萬,咁mpf照計應該係1.5k x 12mth,即係18k

但如果你當中6個月搵2萬,另外6個月搵4萬,你係交緊1k x 6 + 1.5k x 6,即係15k
修訂都有年期限制
柒咗既係你,你睇下自己實際係幾時俾先
用紅字既,真係要留返證據
真係要有過數紀錄,唔係吹就得
諗清楚自己講緊乜喇
「以僱員身分付給認可退休計劃的強制性供款」

係咪可以填返我上年度mpf 強制供款條數

咁即係個個打工仔都填得wo
咁假設老闆有幫你報,姐係稅局知道你呢個年度既總收入。
咁假設你後半年出現金。老闆又無幫你報,咁你報唔報又無人知啦。
如果好似DC9咁全現金,直頭無收入tim
呢啲位虛報=逃稅 係刑事嚟 監都有得坐
無錯係而家報,但你知唔知幾時要交
唔算打和喇,1/2025交嗰筆,其實大致就住你3/2024-12/2024(或者加埋1/2025?忘了)嘅收入來徵收。所以已經係免息借左喇

To 負評#2嘅人:點解話「借」,因為如果比較直接將稅扣起、出少啲糧(有啲國家有咁嘅安排),交稅筆錢係留多左喺你口袋幾個月
你係咪on9
我下年搵少咗, 稅都未評, 但就因為"預繳"一樣要要俾咁多喎
屌你個on9仔返去入筷子啦
係咪粵語拼音
呢個字咁大路居然會無
一向都係可以填強制嗰筆5%落去claim 免稅額
呢個位仆街到要自己填先會同你扣
如果 真係如果 你咁大口氣 但最後原來係你錯 你會有咩感受?
果格填盡就萬8
全年同住 可以拎多25000/50000 (視乎年齡)
啲人會叫你移民
填左租樓免稅個part
再剔全年同住應該會比人查?
見到咁多人屌柒你就放心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞