基督教連登堂2024年5月26日主日崇拜:我既新娘!

130 回覆
11 Like 15 Dislike
殺殺殺

民數記
31:7他們就照耶和華所吩咐摩西的、與米甸人打仗、殺了所有的男丁。
31:8在所殺的人中、殺了米甸的五王、就是以未、利金、蘇珥、戶珥、利巴、又用刀殺了比珥的兒子巴蘭。
31:9以色列人擄了米甸人的婦女孩子、並將他們的牲畜、羊群、和所有的財物都奪了來、當作擄物。
31:10又用火焚燒他們所住的城邑、和所有的營寨.
31:11把一切所奪的、所擄的、連人帶牲畜都帶了去.
31:12將所擄的人、所奪的牲畜、財物、都帶到摩押平原、在約但河邊與耶利哥相對的營盤、交給摩西、和祭司以利亞撒、並以色列的會眾。
冇覺得你針對任何特定人士
(不過可能係針對所有連登仔
宏觀啲解釋下三一論,會唔會方便啲梳理黎巴同金巴之間辯論緊嘅嘢?

聖經擊中我地要害係好事黎:

希伯來書4:9-13
//9 這樣看來,仍會有一個“安息日”的安息留給神的子民。
10 這是因為,那進入神安息的人,就歇了自己的工作,好像神歇了自己的工作那樣。
11 所以,我們要竭力進入那安息,免得有人同樣因為不順從而跌倒。
12 要知道,神的道是活的,是有功效的,比任何兩刃的劍更鋒利,甚至可以刺入剖開魂和靈、關節和骨髓,並且能夠辨明心裡的思想和意念
13 受造之物在神面前沒有一樣不是顯明的,萬物在他的眼前都赤露敞開;我們都必須向他交賬。//

提摩太後書3:16-17
//16 全部聖經都出自神的靈,對教導、指責、使人歸正、培訓人行義都有益處
17 好讓屬神的人完全勝任,裝備好做一切的善工。//
我又冇諗到去三一論,只係想睇多D有關經文。你會唔會係呢方面分享下?
你哋一路講摩西點指向耶穌,但係雞同鴨講
我諗梳理咗耶穌同純人類先知有咩分別好緊要
唔只摩西指向耶穌,大量先知書同詩篇都指向耶穌呢。使徒行傳彼德同司堤反既講道做左一個好正既連結。
樓主叫人奉獻比中神,咁你點睇廣東省基督教兩會訪問中神/其他基督教組織?🤔
當係正常交流定統戰?

為深入貫徹習近平總書記關於粵港澳大灣區建設的重要論述,助力粵港澳三地融合發展,傳承基督教會主內肢體情誼,進一步凝聚共識,增強信心。5月20-24日,廣東省基督教兩會組織代表團赴香港、澳門參訪,由廣東省基督教三自愛國會主席樊宏恩牧師任團長,代表團一行共9人對香港及澳門基督教各大代表性機構和組織進行了友好訪問和深入交流。

為期五天的行程,代表團共訪問了香港華人基督教聯會、中國基督教播道會總會、基督教香港崇真會、中國神學研究院、神召會元朗錦光堂、中華基督教禮賢會香港區會、香港信義宗神學院、香港浸信會聯會等機構和神學院;在澳門參訪了澳門宣道堂總堂並與澳門基督教聯會、澳門聖公會及澳門浸信會等機構負責人進行了交流分享。
巴打, 你唔簡單!

加油! 願主使用你的工作!

👍
(1)呢個YouTuber講既野,係冇神既。
唔單止佢唔認識神,佢講既每一樣野都係帶人去唔認識神。

個情況好似耶穌時期既聖殿,果時D猶太人都係望住個聖殿,望住個宗教體制,覺得既然咁偉大咁金碧輝煌,神一定係度啦!點知唔係。

同樣,望住教會,其實每個人都可以做晒果D敬拜既儀式同動作,甚至你可以研究埋信仰群體既歷史,即係好似個YouTuber 咁。但係冇神既同在喎。

冇神既宗教,仲係宗教。
但係冇神既教會,就唔係教會。

佢以為基督教「係宗教」,其實唔係。其實係同神既關係。

(2)個YouTuber 講既野,似乎圍繞一個假設:信基督教係去信神學觀、信教義。呢個假設,唔識既人係好容易去接受(人係好易呃)。

個YouTuber 講得最錯既,係「點樣解釋聖經係主觀」。佢咁樣講好係正常,同時係好錯,因為佢唔認識神,唔知咩野叫做神既同在。

信基督就係認識神。信得啱,就有神既同在。一D都唔主觀。睇下耶穌,佢咪就有神既同在。我地學耶穌咁樣解經,照住耶穌咁樣行事為人,一樣都會有神既同在。
如果今日再問我,我會優先叫人奉獻比夏達華、耶書亞,因為我係佢地學到既聖經更多更深入。(下次改左個次序先。)

中神擺明車馬要對中國有抱負,佢地就係要向中國入面既人/老師教聖經。咁樣中國既相關機構有咩都會搵下中神,好正常。

只要佢地教既仲係純全既聖經教導,我睇落就冇咩問題,仍然奉獻得過。
多謝無巴既鼓勵!收到喇

都求主保守我既心,幾時都專一忠心唔好走左去第二度
佢講嘅係咪事實?
你攞事實既一部份黎講,自己編D原因上去,仲係咪講緊事實?
例如?
教會就係敬畏神既人既群體,佢隻字不提神,咁聽到既人會覺得教會有D咩?咪就係佢講咩就覺得有咩,總之就冇神。
講基督宗教發展史點加神入去?
呢個咪就係個問題,本身當神冇到先會要「加神上去」。
當教會係一個宗教既組織,已經唔符合聖經。

以弗所書1:19-23
//19 他向我們這些信他的人顯出的能力是何等浩大無比——這都是由於神發揮他強大的權能。
20 神在基督身上發揮這能力,使他從死人中復活,並且讓他在天上坐在自己的右邊,
21 遠超過一切首領、權勢、能者、主宰,以及人授予他們的一切名號,不單在這現世時代的,連在那將要來臨的時代的都超過了。
22 神又使萬有都服從在他的腳下,並且把他賜給教會做萬有的元首。
23 教會是他的身體,是那完全充滿萬有者所充滿的。//
不如你示範下點介紹基督宗教發展史
首先對神有返恰當既尊重先。再講多次,宗教只係最表面果浸,認識神先係唯一目標。呢兩樣野好容易撈亂架。

下面樓主咪已經講得好好:

【基督教討論】 我係教會傳道人,你問我盡答?! (2)
https://lih.kg/bGwapEV
#96 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
除咗佢係基督徒 佢講嘅同上面個youtuber 有咩分別?
依十年我受左好多苦 耶穌唔係話 申冤在我 我必報應,點解我受苦 無人理 惡人仲可以繼續行惡,我一天比一天難受 神可否救救我這個罪人
(1)信仰群體既歷史,係要由耶穌受死埋葬復活升天呢件歷史事件開始講,先完整,否則就冇頭冇尾。
因為基督既教會係聖靈(保惠師)帶領建立。

約翰福音16:7-8
//7 但我把真相告訴你們:我去對你們是有益的。如果我不去,保惠師就不會到你們這裡來;如果我去了,就會差遣他到你們這裡來。
8 他來到的時候,就會在罪、在義、在審判各方面指證世人的過錯。//

淨係耶穌基督既道點樣係唔同地區發展,已經有排講。

(2)各個群體既歷史背景,唔講就唔算係佢地既歷史。猶太人係神成個啟示過程都扮演左極之重要既角色。唔講猶太人建立教會既歷史,好難講得上係教會歷史。

(3)個youtuber咁中意講分裂,但係竟然忽略左教會入面第一次既分裂。呢個係耶路撒冷會議(使徒行傳15章),主要議題係「外族人跟從主耶穌有冇必要先成為猶太人」,而聖靈參與其中既結果係明顯既「唔需要」。呢樣金巴你好熟啦,即係非猶太基督徒唔洗好似猶太人咁樣按字面按猶太傳統全守律法。

(4)基督教能夠成為羅馬國教,本身已經有神既參與。我引用返:

【基督教討論】 我係教會傳道人,你問我盡答?! (2)
https://lih.kg/BFjnmhX

(5)再數落去都無謂,你試下真係追返引用既樓主,比起個youtuber 全面得多。特別係神既作為,有好多唔信既人努力咁搵其他解釋,亦都有好多唔信既人特登避開唔講,當睇唔到。

(6)而最重要既係,係唔係基督徒都好,對神既態度同樣重要。
你點睇神,神點睇你。(馬可福音8:38)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞