基督教連登堂2024年5月26日主日崇拜:我既新娘!

130 回覆
11 Like 15 Dislike
1.寫咗咩?
2. 點解唔早啲搵人寫?
又唔記得不推文
1. 寫左全部野都指向耶穌,咪由摩西五經開始,比較返就知。
2. 神直接講野就唔洗寫。

不過我諗個基本問題,係將耶穌既救贖神化左。
可唔可以介紹下?
埃及殺頭生嬰兒!!??
馬太福音24:36-39
//36 “至於那日子和時刻,沒有人知道,連天上的天使也不知道,子也不知道,惟有父一位知道。
37 因為挪亞的時代怎樣,人子來臨的時候也會是怎樣。
38 洪水之前的那些日子,人們照常吃喝嫁娶,直到挪亞進入方舟那天,
39 他們茫然不知,等到洪水來到,通通沖去;人子來臨的時候也會是這樣。//

洪水係點,耶穌再降世就係點。
就算當時耶穌降世,估計佢地既既結局係一模一樣,因為佢地根本唔接受。
「要是你們信摩西,就會信我,因為關於我的事,他已經寫了
你貼福音書做乜?
申命記 18:15?
埃及梗係殺啦,唔止頭生,係男就殺。

出埃及記2:15-22
//15 埃及王吩咐希伯來接生婦,一個名叫施菲拉,另一個名叫璞雅,
16 說:“你們為希伯來婦女接生的時候,要看著她們臨盆;如果是男孩,就殺掉他;如果是女孩,她就可以存活。”
17 但是接生婦敬畏神,沒有照埃及王吩咐她們的去做;她們讓男孩也存活。
18 於是,埃及王把接生婦叫來,對她們說:“你們為甚麼做這樣的事,讓男孩也存活?”
19 接生婦對法老說:“因為希伯來婦女和埃及婦女不同,她們很強健,接生婦還沒有到,她們就已經生產了!”
20 神就厚待接生婦,以色列民也就增多,非常強大。
21 因為接生婦敬畏神,神就為她們建立家庭。
22 後來,法老向他所有人民下令,說:“凡是剛生出來的希伯來男孩,你們都要丟進尼羅河;凡是女孩,則可以讓她存活。”//
貼就係為左紅色呢句。
耶穌黎係要有基礎,就係希伯來聖經。

神係希伯來聖經點寫定,耶穌就點照住做。
摩西寫咗乜?
你問號緊咩?
上主係西奈立約,耶穌又用佢既血立約,兩個都好似婚約咁,同子民建立永遠既關係。
都有架,雖然呢個身份係約書亞做先。
話時話,耶穌個名即係約書亞個名。
五經囉
係咪呢段講「寫左全部野都指向耶穌,咪由摩西五經開始,比較返就知」?
但係摩西非處女所生
「要是你們信摩西,就會信我,因為關於我的事,他已經寫了」寫咗乜?
呢段係其中一個例子。

逐個列祖睇,都有似耶穌既地方。
律法教導都係教人唔好自私,耶穌就做到盡出黎。
仲有好多獻祭既描述,都好似耶穌,例如要完全既祭牲。希伯來書有講好多。
真係好多。
冇人話摩西要係處女所生喎。

經文本身有講架嘛,睇返成段

申命記15:15-18
//15 “耶和華你的神卻要從你當中,從你弟兄之中,給你興起一位先知,像我一樣;你們要聽從他。
16 這正如你在何烈集會那天向耶和華你的神所求的一切,說:‘願我不再聽見耶和華我神的聲音,不再看見這大火,免得我死亡!’
17 耶和華對我說:‘他們說的很好。
18 我要從他們弟兄當中給他們興起一位先知,像你一樣;我要把我的話放在他口裡,他要把我吩咐他的一切都告訴他們。//

個問題係人民驚直接見神會死,想有個中保傳達神既話。
耶穌好似摩西咁做左人同神中間既中保。
寫左#70各個類別既經文
應該講會派我的獨生子先啱數
獨生子唔關摩西事,要睇返亞伯拉罕。

創世記22:2
//2 神說:“帶你的兒子,你的獨一愛子——以撒!你要到摩利亞地去,在我告訴你的一座山上把他獻為燔祭。”//

創世記22:15-16
//15 耶和華的使者第二次從天上呼喚亞伯拉罕,
16 說:“耶和華宣告:‘我指著自己起誓,因為你做了這件事,沒有留下你的兒子,你的獨一兒子,//

神賜比亞伯拉罕以撒,呢個係佢獨一既仔,而亞伯拉罕愛神比愛獨一既仔更多(第二次冇講愛以撒)。
同樣,神獨一既仔耶穌,都因為世人而獻上,咁就睇得出神愛人,好似亞伯拉罕愛神咁。
咁我地(讀雅歌)點解淨係會去諗性愛,而唔係諗到希伯來聖經呢?咪就係因為性愛就好熟,希伯來聖經就好唔熟囉。

睇到呢度有種被擊中要害嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞