MTR s40人工係幾多?

625 回覆
2 Like 60 Dislike
睇站啦
你個站一更有兩個s10 就係囉
得一個s10 收完數要死返上SCR
有時唔同站真係天堂與地獄
回應番上面關於女升職嘅問題
早七年八年有條女新入做站頭G40
傳聞話好靚好清純女神級(我冇見過)
好似一年左右就俾高層平grade調職上HQ
仲有啲稍為好樣比較是正嘅女G grade
都係兩take內升到S10
不嬲仔同女 排兩條隊㗎啦
你係啊蛇 in條女都醒神啲
仔去in就串到你口啞啞
女去in就教埋你答
唔計之前有人幫手溫書貼題呢
點解S11 起薪仲低過S10
不過朝五晚一咁輪真係好撚甘
做urban個邊還好
做舊線露天站真係好天曬落雨淋
細站好玩就係多機會入房做下SCR職務
大站好處就個M10老細牙力大啲多啲機會
S11同S21通常係特別位黎
係過渡性唔係經常有
你當係contract位
所以人工同其他S102030長工有分別
師兄忽上腦,尻up 當秘笈
屌,講經咩。。皇親國戚都係鳩流流嘅

Landlord 嘅女婿直入就得
深入啲講咪姐係學徒制出黎個啲位
都係等上位
屌,好似有聽過
或者大學畢業現職G grade
年年公司食飯舉手上枱扭屎忽
全部技工技術員係g41 s11 比你話contract
邊有人s11 s21坐一世
上到1字位都係排緊隊坐正
你識唔撚識
呢間公司嘅人事真係好閪
又或者跟老細番大陸叫雞
反正過關唔駛錢
想問港鐵會好似政府咁加Point會由Min加到Max
定係根本唔關事
入職時HR比你幾高
就基本上只會跟通脹再加 (無加Point依回事?)
佢講既1M係包埋13月,bonus, housing, etc…..整個package 條數,一般M10老底+housing 平均應該7皮左右,其實都只係同大其他大公司差唔多水平。

反而認同G40-S20個價比實際職務個價底,是但做個保安待應都同G40個價差唔多,M就唯一優點只係全家免費車同30蚊醫生醫保,呢度一家4口計返對應金額都差不多成皮。
依壇野咁撚經典
個大弟子仲要番去自己出世個站到做經理
前後都係十年內
當初個班舊制S20細站站長未退休
都要改口叫佢老細
然後上面提到個位坐左S31好多年嘅阿Sir
奶長最後唔知係邊到搵到個S40位塞左俾佢囉
似假膠
年年拎4/5係可以追到,拉平均呢10年應該右7%一年,不過無跳point呢啲野。

不過應該唔會有好多人做到,特別係G40-S20呢啲rank
本身g41 s11 s21 就係維修個編制,同等唔等上位係完全冇關係
問題係你出邊考入去係絕對唔容易
起碼你要係fit 馬

正常做法出邊兜一個圈1-2年之後跳返入去
首先你要了解下個歷史先
點解同樣係工程部門
有啲就g4050s102030
有啲就g4151s112130
你唔知間公司個故事好難講落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞