MTR s40人工係幾多?

625 回覆
2 Like 60 Dislike
有一半4%就偷笑啦8%
又比人呃
MTR都係少見地Package 比人吹到上天既公司
又唔透明根本check 都check 唔到
有咩居心
我發現樓主長期開post 問MTR 野, 又比較其他公司又問幾多人工, 係咪成日in 都冇offer
即係低層係最難升又加得少,瘦下肥上
出邊考入去人工仲高過腳踏實地做上去
就算你外國一流大學畢業,又成功考到 我地既GT , graduate trainee 比 GE更高一格。

都要training 4年先可以成為M10
巴打 target 咩grade, 定已經係mtr 人啦
其他人: 最低工資

自己:幾高都係underpay,俾人屌,屌柒返晒其他人轉頭
難入係講緊2024年?
未搵到工
4年point 32
Grad E 已經講緊係要香港大學/中大/科大畢業好高gpa先入到。或者係皇親國戚

gt嗰班痴撚線㗎,唔好同佢哋比啦,嗰種人無論放喺邊度都唔止pt32
唔洗諗 全部專業職系
未計,仲要未計13月同bonus
m10 有pt 32+ 13個月 同 housing?
唔好成日pt pt pt pt先我地公司無呢樣野

每年加人工得2種,
M10 或以上 一個scale
S40 或 以下 一個scale

每年都評估後做一次薪酬調整( 可以無人工加)
我地亦都無point跳

所以員工都係 12月出雙糧,
M10或以上 4月出bonus ,
S40或以下 7月出bonus

暫時加人工仲係7月 (如果有得加)
有人10年左右由s30上到m20添
高鐵司車長要等18個月先可以加S10人工,仲要勁易唔合格,唔合格又要再排期去考過,CLS
站員都G40
想問G10 G20 嗰啲係咩人
半職?
學徒個類
Bonus 個range 幾多?
正常3分咪1.3-1.5
識有人S10->S40細站經理
三年內完成一年升一級
原因果個人係M10大弟子
本身有站個S40經理跳左出去做政府PM
條M10契弟特登唔搵人坐個S40位
同上面啲老細講搵唔到人坐冇人才
話就話自己會兼顧埋細站經理事務
但個陣已經俾個S30大弟子打骰
等個大弟子S30坐夠一年直推佢上S40acting
完全洗橫手skip左S31
美其名同上面老細話因為冇人
所以被逼要佢act S40
但同線有個S31左好幾年都坐唔正S40
只係因為唔同陣營打對台個S40位唔俾佢坐

老實講M10係MTR架構入面好細架咋
HQ都係坐partition冇房坐
只係ops入面做王咁做到好多人管
先錯覺M10咁巴閉
同埋地主文化M10個組惡晒
其他人冇權過問
s10 真係好撚忙
日日返工要管好對好車站條大數
錯少少就對野對到仆街
客務中心同事同你講少咗100 你就要睇CCTV查吓佢邊單找錯錢執手尾

之後又要做admin野編下更覆下Email 有人嚟車站做野又要幫佢入電腦登記

有咩事又要狗衝過去 做完啦跟手打返份report

最撚煩就係有啲撚樣咩柒都話叫你站長出嚟
10仔又畀人推出去頂
畀啲傻9 屌完一輪就無咗半粒鐘 啲野又做唔切啦
轉頭又要覆埋個投訴 on99
睇你本身個人辦事效率
同埋碼唔碼到班做到野信得過嘅G
以前跟過個S10做野好爽快
做完野就鎖埋自己係大數房訓教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞