MTR s40人工係幾多?

721 回覆
2 Like 61 Dislike
應該唔包,傾果個basic黎,之後每個月係allowance 果到出返housing。
利申 低級員工,有錯請指正
無後台唔好入黎做 除非你鳩流流逗份糧
那有point跳
揸巴士/做坦仔無咁嬲
咁樣叫價咪好易中伏?
有得免費搭車仲唔夠?
housing?
屌, 揾40k仲要又升又計级數加得少少乞衣

又懶係大公司驚比人爆

去做安全主任都輕鬆40k啦仲要可任轉工,再加人工
車長係g40, 站員都係g40

細站站長最細可以係s10,正常嚟講係s20
表面上叫做站長
s10正常嘅title叫做 station controller
s20個title叫做 senior station controller

真正名以上叫做站長嘅係S30 , 個title叫station master

但係公司諗縮數,將責任下放,叫啲低層去頂站
每一班高鐵入面都有一個高鐵車長,同埋一個隨車機械師

高鐵車長係s10
除車機械師係s21

兩個負責嘅職責完全唔同

隨車機械師多數係由以前車廠嘅技術員,或者本身高鐵車廠嘅 維修員內部晉升上去( 所以佢哋係屬於工程technical方面)

高鐵車長多數由g40嘅司機考上去
你個級字咁得意
有朋友做左2-3年由S30升到40
仲以為有45K以上
GE係 女性可以更快
Thx

Station officer 都係G40? 呢啲人工range?再升=S10?
點解好多做咗成十年都未升?
station officer 係 G40
入職大概17000
再升係S10

點解佢地咁難升呢個問題其實佢地都慘。
1. 要長期對客,冇得蛇王
2. 返早上五點,收凌晨一點呢啲更,身體都難適應
3. 內部競爭大,呢間公司好搞笑,越低級越難升職,越高級基本上冇咩人同你爭
G40 如果佢10年前開始做既話,應該依家都係2萬 , 甚至更低

因為十年前嘅g40 starting得12000幾

做站嘅女仔的確會升得快好多,識人好過識字
做個g40站員你就算做到識飛都冇撚用
想問下咩位先係m10? 有無d tech位係一入fresh grad就m10?

利申:外人,完全唔識
咁Package 唔算好好
聽人講每年加8%
堅定流
每年係加幾百,另外2020-2021 呢2年無加人工

再升一級 要做多d咩唔係好知,因為我唔係做站

細站站長,S20 , 新升大概25-28 k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞