老婆大緊肚就比人炒

512 回覆
813 Like 106 Dislike
清盤告條撚咩
個老細衰撚硬
咪係。 積下陰德
自知之明呀仔
但冇收入邊敢生仔
想知道HR需唔需要負上法律責任?定抑話老闆一個人承擔晒?
邊間公司HR咁傻閪

搵個好律師

準備上法庭見

告到佢甩

屌佢老母

上網搵套《玉女添丁》睇下啦
唔舒服就可以遲到?
歧視大肚婆正宗仆街老細
咁就有被動收入
佢咪計劃緊老婆生仔後轉做主婦 問下其他人意見
清盤就唔使賠? 唔可以叫老細比贍養費?
想度縮數呀?
不過咁,清盤個陣,呢位大肚婆將會係債權人之一
即係到時分公司身家個陣,你老婆都會有份
但好老實,雖然呢類case公司大機會要賠,但賠既數唔算超大
除非真係為擔氣,否則我唔太信有老闆咁on9因呢個原因執左間舖
(同埋就算執與唔執,最終結局都係公司必須賠足錢)

然後老闆會諗破產,係咪?
根據香港破產保護條例: 解除破產後可獲免除的債項,不包括以欺詐方法招致的債項、因觸犯法例而被判處的罰款和導致任何人身體受傷而須作出的賠償等。

所以,點解咁多柒頭玩到中段,會選擇投降輸一半呀?
點解咁多老闆會咁撚驚呢d野?
唔係冇原因架
無他,因為唔少做SME既人(猶其當年),一般教育水平都唔太高/唔太醒,咁老闆眼見大肚婆有免死金牌18個月咁撚貴,然後覺得大家未必咁醒目,咪試下搏一搏,用陰招恰你唔識野

但大公司入面,唔少入得去既人,都有番咁上下教育水平,咁係公司既眼中,咪會覺得極度玩唔過(而且養多個人18個月,對大公司真係唔難)

講到尾,都係資訊不對等啫
但今次今日,連入SME既人都有番咁上下水平,就好難玩到呢類野
(但當然,世界總有人想挑戰能人所不能既人)
你發啦
公司大5大虧毛?
樓主似老細以為自己好醒,依家柒晒
平機會見
其實老闆你請得女人就預撚左啦

鬼叫你地鍾意請女咩

咪又係個啲年紀生 咪請多個人做backup
又係啲假膠問題中年
大肚婆唔舒服 遲到小錯好正常
你唔係錯到公司破產都係大肚婆赢
當然
唔鍾意咪平機會見
睇邊個賠囉
法例無講三封警告信就炒得,勞工處準則係除非員工犯嚴重錯或多次重複犯錯,僱主就可以炒兼唔洗賠,但咩叫嚴重錯同幾多次叫重複錯就無標準,一切睇個官點睇,你老婆遲到比人周到又係事實,依啲無準則嘅野都幾乎比佢揸住春袋,怪自己無做好本份比位人入,但如果你有證據證明佢因為大肚做鳩你又唔同講法
你都係叫個女人專心生多幾件弱智
如果真係遲到2分鐘出信
我唔信個官最後判老細贏
你講清楚係咩痛腳先再討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞