老婆大緊肚就比人炒

512 回覆
813 Like 106 Dislike
好呀,點樣證明"因員工失誤"而做成既"嚴重的實際經濟損失"
好似今次咁,點樣由遲到證明有極嚴重缺失
實際上出面要做到呢樣野既門檻,一係唔見幾百萬,一係犯法

同埋好老實,遲到幾分鍾就出warning,隨時連一個冇大肚既人,都可以告番公司無理解僱啦。依加仲要攪大肚既人,你都想像舉證難度有幾高啦

而且大肚婆識玩既話,佢唔只搵勞記,可以搵埋平基會
舉個例,公司成日話大肚婆遲到,但公司有冇因當時人大肚,而做出相應調節(例如容許彈性上班),定係變本加勵呀?

冇呀?恭喜哂,老細要諗定點打埋懷孕歧視

最尾講埋,可能有傻閪老闆會覺得,就算打官師,只要有錢玩法律程序,就可以玩死當時人(即係燒錢燒死當時人)。

不過可惜,呢個case事主好大機會拎到法援,到時就唔係當時人同你燒錢,而係政府同你燒錢。呢個都係點解大公司唔敢攪大肚婆既原因(當然,好多都會係大完肚後秋後算帳既)

咁點解大公司唔敢,而細公司又會覺得有機會呀
冇既,因為初生之犢不畏虎囉,所以我先話個堆叫傻閪老闆嘛
考慮到答辯人聘請新僱員的時間與原告通知懷孕的時間非常接近

連少少戲都唔交,抵賠啦

炒大肚婆既老細係弱智無誤
連續弱智兩次,唔想俾產假但請女人,請咗女人但唔想俾產假
樓主假膠唔洗咁認真
大緊肚 = 免死金牌

最多將你老婆投閒置散過多一兩年先炒

大緊肚炒勞記一定做野
咁弱智既老細,遲早都執啦
搵勞記唔洗成本
有無醫保係身,老早買好哂嘅去見下心理醫生
有精神同佢玩嘅,直接平機會加勞工署,完全係大肚婆揸莊
大肚婆會唔會因為返工途中腳抽筋
所以先遲咋
搵勞記得嫁喇
賠到佢仆街
記得以前係中國建築做過幾個月文員

同場有個女文員因為唔識用電腦 (講緊word excel 都唔太識),準備俾人炒

點知收信後隨即攞張懷孕醫生證明出嚟

最後都係調部門無炒到
呢D老細要教訓下啦
細公司?個老細第一日做老細?夠膽玩大肚婆,唔俾人告都分分鐘比勞工處Black list
因工作表現炒其實係冇歧視,不過好可惜遲到唔係嚴重過失
以前遲兩分鐘冇俾人出信
大肚就先有
就算係佢有咁嘅規矩
都好明顯係大肚後嘅態度改變

總結都係呷個老闆同個官講

而家政府谷人生仔,大肚婆權益唔做好
搵邊個睬你
你有病定食錯藥?
睇精神科,一直請病假,再請產假,公司無得炒
緊係 勞記+平機會套餐
樓主搞大佢啦,唔好等,全連登都想睇仆街老細仆街死
咁樣其實要賠幾多? 月薪 X10月?
咩痛腳咁大鑊呀 又唔係穿櫃桶底
政府先鼓勵生育 依家有公司玩尻大肚婆真係未死過
政府谷生育
講大話死全家
無情的傷業世界!哈哈!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞