彭博:英國自1950年以來最最最最重稅

259 回覆
71 Like 23 Dislike
醫療旅遊好多人都去泰國,平靚正又有陽光與海灘,香港
盛智文係?
幾十年黎有幾多個鬼佬?
而家去真係幫手付Brexit代價
唔容易

不過邊度容得下人, 邊度就係屋企啦
生活有好多種方法
大把人退休過到去唔洗做
就算80後過去做到退休都係20年
交20年稅就享受到人地40年既福利
香港你交40年稅退休俾到咩你
你交20年稅,請問拎到幾多錢既英國養老福利?
點解冇人明白呢個問題
淨係針住VPN移民
要有幾魚蛋論入骨先睇唔明
其實真係想保障打工仔生活質素就應該提高失業保障,咁基層就有得選擇唔去做一D厭惡性或者待遇惡劣嘅工種,而果類工種要吸引到人做就自然需要改善待遇再從而提升返員工生活質素。

而如果你一set一個既高而又universal 嘅wage floor只會即時懲罰所有商家(當然受得最甘就係小本經營)再從而令佢哋轉嫁全人類埋單,令到每請多一個人都大量提高成本、搞到舖頭有更大誘因understaff、令工作環境更差,又或者喺服務上拉上補下返,所以你明點解英國一餐快餐都至少八至十鎊起跳仲要質素參差啦

不過咁講,你政府無錢,唔cut福利都偷笑,咪唯有退而求其次全民埋單囉。我亦唔係咩經濟學家想話邊個做法啱定錯,不過現實就係你話香港攞minimum wage等於畀人剝削,係你啱,不過真係無乜人攞咁解囉
條傻仔開post得兩類
第一 抄其他網d 信用卡優惠
第二 專門關注移民香港人
其實11.44 呢個數 慳d使係夠用
肉平香港少少,麵包平香港一倍 , d即食氣炸野都平過香港
不過樓主呢d井底蛙唔知,以為移民撚日日都水深火熱咁
慳D洗夠用?

真係「長知識」啦。
你都on lun9
井底蛙係個井度長到d 咩智識
了解清楚先啦
佢減稅係肥上瘦下
咁岩香港多中產自願過去俾佢榨
依家係歷史上最重稅係因為哩幾年人工加左好多
個個英國後生仔都幸不得離開英國
香港班後生就自願入去受苦
連local都頂唔住,真係想知你外來人點頂
英國公務員照加人工 連登好嬲好嬲
cctoy話香港食野全世界最貴
所以點解歐美大部分人冇物慾、唔物質囉
加白人稅 養回豬 最後比埋國家佢地
「被」冇物慾
因為本地人平時唔會食廿幾鎊嘅早餐,百幾鎊嘅扒囉。
如果以養得起自己做標準,香港嘅min wage 的確應該係$70以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞