彭博:英國自1950年以來最最最最重稅

259 回覆
71 Like 23 Dislike
你嘅講法咪姐係承認香港嘅min wage有等於無
將min wage 定到不合理地低
然後班藍絲商家出嘅工資高過min wage,就可以大大聲話:
「你睇人地外國賺最低工資幾撚慘,我地呢D良心僱主出嘅工資高min wage一大截呀」

真係留港撚又贏
2019年後、Cctoy又輸
牛奶平咪得
港資配min wage
跟本就失效

一班乞兒做生意
會俾到合理工資?
得政府先會正常少少
可以三件事一齊做,政府fat fat
去london記得坐火車去其他地方保證見到張票價錢返到香港唔會吵港鐵
英國政情本來就階級歧視,有失公平。 窮人富人都好,打工中產就on9
炒公務員
入返歐盟
cut海關人手
On9 place to visit

此po已完
老實講,英國公務員啲工作效率真係頂佢地唔撚順,明明一個人搞八掂既野,係都要同10鳩幾人開10鳩幾個會先做,點會唔大開支
其實真係有用
2010年m記仲係得20個鐘 之後加得勁快
正想講食咩早餐要 £23
去咗 Harrods 道食?
去 Mayfair 食囉
洗得起 £150 一個早餐唔睇價錢啦
仲比較咩消費物價

我窮撚行出街口 full breakfast + americano = £8 已經好滿意
下一餐 6點自己煮飯仔仲平
遲啲整 chinese takeaway 俾鄰居都仲得
移英撚值得擁有
8蚊一個Full brrakfast咁平?
原來外國買樓好平
文化應該贏NY, 經濟政治輸到仆街
都出得起錢搵嗰啲星球人仲咩仲要去香港直接去美國用最新最好嘅醫療就得,香港好多時都係得美國上一兩代嘅儀器
最大問題都唔係交稅多與少
係對人既生活質素有冇影響
有錢佬就算交多少少稅都係咁生活
窮人中產為左交少d稅要sacrifice 好多野
lm
因為啲税真係好重
如果你哋諗深d
僱員收入重稅 僱主出糧本身都高
僱主間鋪賺概錢 又要交重税

烏克蘭單嘢 又要出錢 又出力
之後唔用俄佬石油 轉個頭搵美國買
仲要貴好多
舖頭嘅營運成本自然高咗

開放移民政策
當然有部分有錢人 但其實大部分都係窮撚
就去租樓炒高咗個租金

其實呢幾樣嘢已經大大影響咗本地人嘅生活

你當香港嘅早餐 allday breakfast一百蚊一個
但轉番係英國嘅支出同埋稅高咗咁多
仲要喺倫敦市
佢開你200蚊一個其實都未必賺得多過香港100蚊一個

淨係可以講
今次美國成為最大贏家
賣軍火賣石油
成班歐洲佬迫住科水畀美國
當然 歐盟唔痴美國 仲可以黐邊
明明有北海油田

左膠扮晒野話要環保唔開採

明明可以起核電廠

又係左膠阻鳩住話唔環保

都未計漁業農業,左一句Sustainable右一句Organic,局限產能
踢撚晒班左膠,問題解決一半

全面開放用核電、開返北海油田

開懇樹林大規模種植

執七D鐵路公會,邊個唔聽話即炒

踢走班難民、回人

一天都光晒咪撚煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞