彭博:英國自1950年以來最最最最重稅

259 回覆
71 Like 23 Dislike
英國雖然有民主,但貧富懸殊都相當嚴重。上層班人同下面班平民好脫節。
稅嘅價錢一年多過一年應該都算正常,因為本身貨幣呢来樣嘢就係會通脹,你1950一碗叉燒飯同今日一碗叉燒飯都無可能係同一個價錢。
中國人,回家!
唔講福利, 講一段打工果 d

比著你係 UK 做 team lead 位, 60k, 下面班細個個係度 hea + 準時放工, 上面班 manger 就日日吹水星期四五就提早放工. 自己就日日 OT 執屎
扣完稅, 尤其係 higher tax band 果 £8000, 40% tax + 13.8% NI, 落袋既得 46%.
為個 £4000 但做到隻狗咁, 咁不如搵份 40k - 50k 做中低層,actual hourly rate 可能重多過 d tead lead / manager

加更多既稅, actual 拎到果筆就更少, 就只會更少人為多個少少錢而去付更大責任. 成個職場大家都只想 hea.
咁就唔可以怪點解由日不落變做日落.
交稅養蛔
唔係富人稅
係高收入稅
英國高收入抽 45%
Tax allowance不增反減
智商稅
為咗民主
為咗言論自由
為咗有得鬧政府
收多啲稅都值得嘅!
屌,個國家窮到西咁,起條鐵路都無錢。唔問有錢人拎,問邊個拎?
話英國唔好就係冇五毛
你係咪漢奸英國狗啊?
有錢人識離境,彈出彈入,企定定等你抽咩
個高收入稅中伏嘅係中產唔係有錢人
有錢人(例如印仔)大把方法逃稅
之前佢老婆先扮non-dom又免一大畢稅
唔怪得啲人講話喺英國生活冇物欲
建議去下英國生活下
我最撚鍾意交稅 吹咩
移英撚值得擁有
講貧富懸殊 香港數字上仲唔嚴重
成日講香港生活 啲嘢平啲 其實只係你揾錢多
其實香港嘅「嘢」唔平 平嘅只係service 即係人
香港人可以日日出街食 叫外賣 抵過英國好多
就係因為香港有班基層serve

當大家話揾緊兩萬都嫌少
其實香港揾得一萬幾千 大有人在
都唔係淨係英國係咁, 全世界都係咁.
到到都高稅到仆街
Central London係世界級mega city,全世界得New York同London兩個mega city,咁既價錢唔算貴啦

你離開Central London,去番d旅客唔會去既local住宅區,就會發現價錢唔同晒
咩呀,cctoy話香港出街食貴過英國喎
你隻 五毛 都算出名囉
加稅養阿花拉瓜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞