彭博:英國自1950年以來最最最最重稅

259 回覆
71 Like 23 Dislike
9up有個譜全世界既mega city點會得兩個
無論係經濟、文化、政治方面
倫敦都根本冇資格同紐約平起平坐
同芝加哥/LA比可能得
根據時事台標準 香港係全世界最重稅
google求奇搵

其實香港稅率低係咪世紀謊言
https://lih.kg/2631957

稅制跟外國 生活跟大陸
https://lih.kg/3596721
加稅無話直接等於壞事,睇係加邊度同邊個稅啦。如果可以加富人稅,平衡番中產家庭稅收就好
覺得跟資產比例收稅有效過跟收入比例收稅
你係咪搞港獨?
咁緊張
牛油牛奶平已經頂返條數啦
公園又大 放假又可以歐遊
有唔同意既人自己入wiki,拉低少少,有幾廿個唔同機構做既ranking,絕大部份London同New York都係top2

要challenge既請搵番各大機構辯論

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%A8%E7%90%83%E5%9F%8E%E5%B8%82?wprov=sfti1#%E2%80%9C%E6%A3%AE%E7%B4%80%E5%BF%B5%E2%80%9D%E5%85%A8%E7%90%83%E5%9F%8E%E5%B8%82%E5%AF%A6%E5%8A%9B%E6%8C%87%E6%95%B8%EF%BC%882020%EF%BC%89

To五毛:本人同意倫敦同紐約都係垃圾,只有北京上海同雄安新區係世界級(當然大灣區中國香港市都唔錯
https://www.spottedbylocals.com/blog/alpha-beta-and-gamma-cities/
// Every few years, the Globalization and World Rankings Research Institute ranks important global economic cities. It is considered the leading institute ranking the world’s cities. //

呢個算多人cite
Megacity講size就一定多好多
應該係講緊世界影響力
包頭佬飛英國7個鐘 曼谷仲近
連登:英國税平,揾仲多
英國生意機會多?
飲牛奶平
肯定唔會得罪有錢人
香港人大把錢,過去幫手交稅
報國安
咁樣睇香港平過英國

但人地min wage 高好多
成日都Min wage,真係只有Vpn移民撚先會用呢個論調

兩地既Min wage既用途都唔撚同

英國好撚多工都係用Min wage

香港得保安同清潔先 Min wage
仲有岩岩血污染壇野又賠1000億
更加無錢
呢個國家係瘋狂壓榨中產
minimum wage原意係避免基層俾人剥削,拉近貧富懸殊
保障打工仔一定嘅生活質素
英國攞minimum wage都夠自己租屋一個人住
返一日工都夠買一個月糧食
真係發揮到作用

相反,香港攞minimum wage等於俾人剥削
minimum wage定都到咁撚低,幾乎有等於無
所以唔係用途唔同,而係一個真係minimum wage,另一個只係有名無實嘅minimum wage
呢方面確實係英國吊打香港幾條街
你試下係香港用min wage請唔請到人做?
除左清潔個班有邊個見到min wage仲會去做?
連M記都出緊6,70蚊一個鐘哥仔
出下街睇下人地用緊幾錢請人

我淨係見到好多移乜移物撚min wage都要硬食去做
特別係加拿大個班
不過我地VPN移民撚緊係當睇唔到啦
英國又嬴仲要嬴兩次個隻
香港學乜人叫minimum wage,扮撚晒文明
應該叫 legal slave wage先啱,有法律光環嘅奴隸工資
對於包頭富豪黎講,買咩名牌咪一林要用外面件白袍啡袍遮住

不如叫法國啲品牌直接出包頭 turban 同其他中東服飾專賣比佢地好過啦,反正佢地都係為英國易批簽證比佢地同英文世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞