一張圖話俾你知,新制下搭HK Express係咪交智商稅?

193 回覆
703 Like 32 Dislike
人地包20kg 行李喎

同埋UO 登機行李都柒既, 連埋小型物件加埋7kg
廚叉淨係計登機行李, 小型隨身物件唔理
未加最下邊2個310. 捉唔捉登機行李一向睇運氣. 果日嚴格就算你坐因航所有隨身物品全部都要過磅
咁你咪貴過人地廚叉
你睇清楚樓豬條數未架
樓豬係包左20kg 來回行李喎

另外計規矩, 你真係望清楚CX HX HB 同UO 點寫先再討論啦

CX HX HB 都係唔磅小型行李
A320會有飛歐洲?
有咩咁趕客
標籤人哋肉酸d
去台灣買番傳統航空都差不多
* er.. sorry 我睇錯左
原來你計左來回20kg
平$68都狗衝
台灣呢啲咁大競爭就唔洗UO 啦

求其華航都平過UO 仔, 不過華航有啲人會驚
但過去20年都無事應該唔驚既
總有啲柒頭皮衝出嚟呢間唔坐嗰間唔坐
好心HX改下佢
想搶客 但啲規則又唔人性化
請得假去旅行十日八日都正常 但就貴到仆街
個價點揀得落手
大灣區仲平
不過冇晚機
傳統航空最大缺點

因航嗰面都係咁玩
3250hx 平過2575(機票)+620(來回20kg行李)=3195包來回20kg行李
登地勤對背囊一向都用對眼磅重.你試下1個脹起45L背囊加個20吋喼. 要捉果日係2樣都要一齊上磅同計數.
仲要架機大大隻寫住大灣區
邊撚個天才諗出嚟
價錢嗰度你啱

45L 就不嬲都奶野, 佢會捉你長闊高
你拎件細既放凳底佢話知你幾重

登機 + 隨身7kg 係唔夠用, 淨係個喼都3kg 啦
去程唔係唔想寄, 而係寄喼真係麻煩好多
回程就100% 買行李唔同其他人爭個行李架
咪係
根本只係攪到班鬥快上機霸位嘅賤種
大陸人係咁

其實講柒香港航空係柒100倍, 海南老土拉花 + 中國紅新年機艙 (唔計近排新租部A321) + 所有labelling 都係殘體字

大媽區衰極都仲係用正體字
兩張圖

如果去程選經濟無免費寄
係咪連極輕手提喼(低過7KG)都唔俾帶?
但係人地GBA係737-8
Fare rules 黎
絕大部分傳統航空公司都係咁,最長玩到一年有效期都有,當然會貴好撚多
賺錢事少
表忠事大
睇my新聞先
就收機喇
唔係promote買已經智商稅
根本唔駛新制舊制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞