一張圖話俾你知,新制下搭HK Express係咪交智商稅?

193 回覆
703 Like 32 Dislike
人哋開公司都係睇錢啦,賺錢有咩問題
uo搵枝槍指住你迫你買?
回程時間兩邊都係差
條窮撚窮撚嚟邊識嘢
國泰大把假J,唔睇機型分分鐘買到假J
HX揀長過7日就貴到仆街
兩間都垃圾
但如果以$25分別嚟講
寧願揀UO
起碼少啲改時間
不過最大可能係因為佢啲價其實都貴
坐得又唔舒服
你係咪精神分裂 上面先話自己會搭 宜家又逼人贊成你係智商稅
佢搞到咁樣斤斤計較咁煩真係唔想搭
寧願比貴D坐其他 再唔係HX HB其實都同UO差唔多價
抄足外國廉航個價就唔見你抄埋
red eye
有機會改行程嘅一定港航
窮撚連登仔
邊邊做優惠就去邊邊架啦

窮撚冇優惠都唔會去買
不過又咁講, 因航睇來都晒氣
臨飛之前換部77P 比你就喊出來
唔會特登揀A350/787呢啲新機
但一定唔會搭有737 max
不嬲酒店機票都要格價架啦
邊間抵咪用邊間
大佬個名都趕客啦
其實往時我回程先買20kg 2個20吋gip寄倉,新安排係貴好多
日後會睇多幾間airline

不過今次hke明顯想加價同趕絕爛客,後者係認同既因都見唔少
而家UO講緊來回票價0蚊
埋單都要大約900蚊(香港+外國機場稅大約400~500,燃油400)
而家無得share行李 即係每帶一個喼就硬食一次20kg($310)
變相帶喼來回$1500走唔甩

$1500呢個價
台灣嘅話已經坐到傳統來回
泰國嘅話 埃航同泰航都係差唔多 加多400可以坐埋EK
韓國加多300~400已經可以坐到大韓/韓亞
新加坡等promo可以坐到$1800新航來回

無論邊一個國家 UO都毫無競爭力
除非你係無行李來回
如果唔係UO即使喺0票價嘅情況下 同其他國家傳統航線都無競爭力
如果佢賣票價138+138 埋單絕對已經超過好多航空公司

除咗日本線
因為得日本咁癲 傳統航空長期賣$3000~$4000
包括HX同大媽兩間偽傳統航空 就咁search包行李都3000以上
除咗last minutes或者少數promo可以賣到2000左右
UO喺<$500票價情況下 加埋行李都係$2000內
同HX/大媽仲有$1000,CX ANA有$2000嘅距離
所以UO可以咁惡
佢地啲PR post 都係叫自己做GBA 唔敢叫大灣區
大灣區航空, 真係要改名, 改左應該會多人會搭
hK express 玩咁多規矩條例, 好似小學咁, 咁麻煩, 價錢又唔係平過人, 條氣唔順, 搭過第二間航空公司無咁嬲
樓主智商甚憂. 明明uo 包隨身同登機行李平過hx . 仲未計UO有出promote 可以再平d
ana做緊3400經羽田去北海道
真心唔明點解啲人咁鍾意搭uo
又要屌又要搭
之前佢叫香港紫荊航空咪好地地
係都要改埋啲柒名

另外改改隻色會好啲, 隻湖水綠好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞