有冇CHING做開programmer開始擔心

171 回覆
29 Like 119 Dislike
始終都係要有人去孭鑊
多左個工具你要擔心咁你又真係幾危
不過有github copilot 應該快1倍以上
唔敢想像第日d AI 幾勁
呢行講判斷既 舊時又咪google stackoverflow 搵岩用既啪入去tune到岩 依家轉左個玩法更加快搵到岩用既曲姐
識用AI 仲多野做
個tone 好AI
睇咗,CX同good notes 個use case 都已經好好,唔係chatbox/search
Infra> Cloud > Devops> Security
行業保障同搵錢程度咁排岩嗎
行行都咁講
係你哋唔識問問題啫😂
當人類發現 Ai 嘗試用某啲方式
利用Ai 範圍以外的能力來為 Ai 自己本身達某啲目的

或者最簡單/但又最復雜:
例如證明Ai 某啲陳述係謊言/事實
(但事實上係無可能係證明到)
正如要證明一個人係真心膠定假膠
其實係證明唔到 最多只可以話係推斷

所以其實係無可能證明到Ai 有自我意識
最多只係「覺得」有 / 無

同埋「自我意識」只係人類所理解既野
Ai 入面可能會有更加直接既「意識」都唔定

利申:鳩吹
Coding依個字你照字面解即係編碼 從來冇人話個碼一定要係programming languages 你用GPT都要用prompt去指引個AI 依個場景裏面個prompt就係你個碼
Coding只係將你嘅邏輯轉變成電腦可以明白嘅表達方式嘅方法 如果你學吓programming 你就會發現programming languages精準過人類語言好多 打個比喻 就好似數學符號同文字題之間嘅分別 大家描述嘅嘢係一樣 前者看似難明實則精準簡潔好多
唔好講fine tune
LLMs好鍾意作嘢 你照單全收嘅話 一路compile error(衰啲就runtime error)啲不求甚解嘅人係唔會識solve
依家講緊LLMs淘汰緊啲冇精心鑽研過技術嘅人
LLMs最叻吹水 啲big tech就係喺度狂cut啲吹水posts 相反LLMs gen出嚟啲嘢一定要senior engineers執過先用得
真正大問題係LLMs整斷緊行業嘅training pipeline 冇人想train junior 個個都想要有能力code review嘅senior
其實情況同你用chatgpt 就可以將你想講嘅中文轉做法文 係咪就等如你用以後唔洗識法文 就可以直接Gen 段法文答個客

你都係要fine tune 段法文
Fine tune 嘅時候你都係要識法文

但好多外行人就fancy 以後唔洗識programming 就可以靠ChatGPT gen code

仲要唔講電腦語言係嚴謹過人嘅語言

人嘅語言仔寫嘅嘢8成啱都已經get 到你講咩
電腦語言你錯就係錯 你唔識根本冇得 fine tune
然後你就gen 咗段code 電腦係唔明
唔明段嘢就係廢同做唔到
但對每個行業影響程度唔同
外國tech圈已經話programmer最大影響
講求效率 明明用佢快D完成點解唔用, 雖然唔係100%準成日作野
自認成功IT狗,你問我答
https://lih.kg/3699413
外國做BA都撈到
好多人打份垃圾工唔抵得IT搵咁多
我會話只係快過同方便過Google
如果你嘅問題Google完都無solution
佢都應該俾唔到答案你
最後都係要死死氣上github睇人source code
你要搞清楚bug tech炒人係咩事
依家big tech一炒完人又會請過批
就係廢事俾太高人工
學用AI gen code咪有得繼續做
Gen完你估唔洗執咩
gen 完都要識verify 先得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞