有冇CHING做開programmer開始擔心

171 回覆
29 Like 119 Dislike
不學無術註定被淘汰
Ai gen出嚟嘅 暫時都要人去tune
但需要嘅人力係會慢慢減少

有人話junior位會少左 有邊個唔係junior做起
姐係開始影響緊生態
真係識講笑

AI 成日錯 reference 無啦啦作d lib

見住公司有個新仔P日用夜用係到gen code 跟住叫佢轉小小位撞曬車

其實用唔係問題 唔好用到自己都睇唔明d code

你起system唔係只係諗自己話整到舊野就完 要諗埋下手點main

同埋話就話post係programmer

你有做過某d 公司/ vendor就知 programmer

唔係只係打code 要開會整PPT 要比人問logic flow野

有時整要做埋helpdesk 你AI做到呢D野個陣

應該其他行業都一早比人replace曬
唔擔心 愈來愈多project做gen ai, ,個需求shift 咗姐 而家學咪得
ai gen code都要有人gen先得
驚被取代不如學用ai幫自己手
始終老細唔係落手做,甚至有可能唔識
你用得掂ai你就係個好既資源
會篩淨啲識pm既dev
講真果啲乜tech都唔識既pm先唔會留
呢個post 同啲清潔工話機械人唔識用陰力好能似
外行人先會咁諗
你叫sales自己用ChatGPT寫段CRM code出嚟囉
AI幫到手仲開心。
0擔心
但係孭鑊要一個員工就夠
擔心冇得用AI好過啦,香港呢樣唔用得嗰樣唔用得
有AI幫手快咗好多
其實機械已經取代左好多人嘅工作,尤其係工業生產方面
好快就可以整埋比你
要識得用ai gen 到你想要既code
驗證係咪work
需要既知識同經驗仍有一定門檻

個世界一路都淘汰緊唔與時俱進既人,ai 出現只係再加速呢件事
十年內終會發生
要諗定下一步
好例子
呢啲乜柒都唔識既PM仲要佔大多數
forward下email, 追下期, 呢啲角色連AI都唔洗

但有AI幫手, 識pm既dev完全凌駕果班傻仔
市場決定一切. Big tech 都cut 人啦. 佢地會好左競爭力?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞